top of page

Dobra vijest za buduće roditelje: Besplatna škola za trudnice u Domu zdravlja Banjaluka

Banjalučki Dom zdravlja prvi put organizuje besplatnu školu za trudnice i rano roditeljstvo koja će početi sa radom 13. maja.Prema riječima direktorice Doma zdravlja Banjaluka Nevene Todorović, cilj ove škole je da se budući roditelji upoznaju sa najvažnijim stvarima koje ih očekuju u trudnoći, tokom porođaja i prvim periodom nakon toga.


Na ovaj čin odlučili su se zbog brojnih neprovjerenih i netačnih informacija o trudnoći i porođaju koje su dostupne na internetu, a koje na neki način mogu biti i štetne.


“U moru tih informacija mladi roditelji često budu zbunjeni, a kad to ipak kažu stručnjaci onda je to nešto sasvim drugo. Cilj nam je da imamo što veći obuhvat trudnica ovom školom i da ih upoznamo o najvažnijim stvarima u trudnoći, porođaju, periodu poslije porođaja i njegu djeteta”, rekla je Todorovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.


Navodi da su u Domu zdravlja procijenili da današnje majke nisu spremne sa znanjem za roditeljstvo, da su možda okupirane drugim stvarima, te kroz pedijatrijske ambulante da jedan broj roditelja ne može lako da se snađe u brizi o djetetu, u smislu kad je dijete bolesno.


“Tim koji će voditi edukaciju je multidisciplinaran, a trudnice će kroz školu dobiti informacije o trudnoći, ishrani, higijeni, fizičkoj aktivnosti tokom trudnoće, pripremi za bolnicu, tehnikama disanja, tehnikama poroda…”, istakla je Todorovićeva i dodala da je poželjno da i očevi prisustvuju ovoj školi kako bi se na najbolji način pripremili za roditeljstvo.


Edukacija će trajati 5 subota, od 10 do 11.30 časova u Poliknici, ali će, zavisno od broja prijavljenih, Dom zdravlja formirati više grupa u različitim terminima.


Sve zainteresovane trudnice se u ovu školu mogu prijaviti putem ginekoloških ambulanti Doma zdravlja, putem telefona ili web sajta.bottom of page