Doboj proslavio Preobraženje uz posjetu patrijarha i zvaničnika Srpske (FOTO/VIDEO)

Grad Doboj obilježio je danas krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje.


Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Porfirije, nakon čega je održana litija, te upriličen slavski obred.


Ovo je prva posjeta srpskog patrijarha Doboju nakon 83 godine.


Obilježavanju krsne slave grada, uz mnogobrojne vjernike, prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


Prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za neučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, kao i gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.


Krsnu slavu, zajedno sa brojnim Dobojlijama, obilježili su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.


Patrijarh srpski Porfirije istakao je u obraćanju da je velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva posjeta Republici Srpskoj i BiH upravo posjeta Doboju.


,,Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovdje zaista svoj među svojima’’, poručio je patrijarh.


Gradonačelnik Doboja rekao je da se na današnji dan, zbog posjete patrijarha srpskog Doboju, raduje ovaj grad, ali i čitava Republika Srpska.


,,Svi kažu da je Doboj grad ljudi sa velikim srcem. Dolazak patrijarha Porfirija to veliko srce ispunjava ljubavlju’’, istakao je Јerinić i zahvalio patrijarhu na posjeti.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čestitajući slavu rukovodstvu grada i građanima Doboja, poručio jeda je ovaj grad strateški važan za Republiku Srpsku.


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Dobojlijama i rukovodstvu grada krsnu slavu.