Dobili 100 maraka, a izgubili 150: Vatrogasci ne pristaju na novo radno vrijeme

Zbog nove organizacije radnog vremena, vatrogasci gube mogućnost da rade u noćnoj smjeni u brigadi u Dervišima i zato je obećanih 100 KM od Aerodroma Banjaluka za nas slaba utjeha, tvrdi Dragan Lukajić, predsjednik Sindikalne organizacije u Gradskoj upravi Banjaluka, odgovarajući na stavove Grada u vezi sa položajem vatrogasaca na banjalučkom aerodromu.
Ovaj kompromis kojim je predviđeno da Aerodrom uplaćuje stotinu maraka nije dobro rješenje, jer na taj iznos ne idu doprinosi kao u slučaju izgubljenih 150 maraka u noćnim smjenama u brigadi. Nijedan vatrogasac nije pristao na ovo“, kaže Lukajić za BL portal.


Pored generalnog smanjenja plate, Lukajić ističe da je četvorobrigadno radno vrijeme, kakvo je bilo prije potpisivanja novog ugovora i koje je podrazumijevalo smjene u sistemu 12/24 i 12/48, odgovaralo svima, i da zbog toga do sada nije bilo nezadovoljstva.


„Radilo se 12 sati preko dana, od sedam do 19 časova i onda, ako poslije 19 časova prema rasporedu ima saobraćaja na aerodromu, a obično ima, onda druga smjena, koja radi noćnu taj dan, dolazi na aerodrom. Kada završe, najčešće oko 9 ili 10 časova, sa aerodroma se vraćaju i završavaju noćnu smjenu u firmi“, objašnjava sagovornik Bl portala.Dodao je i da su kritike Gradske uprave na manjak radnih sati neosnovane, jer od trenutka stupanja na snagu novog ugovora između Grada i Aerodroma do danas nije prošlo mjesec dana. Samim tim, objašnjava Lukajić, nismo ni radili mjesec dana po ovako organizovanom radnom vremenu, i ne može se utvrditi da li imamo manjak radnih sati.


Takođe tvrdi da se vatrogascima u sklopu radnog vremena ne računa period koji provedu u putu od brigadnog centra do aerodroma, odnosno od trenutka zaduženja službenog vozila i nazad, od Aerodroma do brigadnog centra i razduženja vozila. Kad se tome dodaju i česta kašnjenja putničkih aviona i vanredni letovi, radno vrijeme im se, kaže, dodatno produžava.

Recent Posts

See All