top of page

Do juče imali novac za sve, danas nemaju prebijene pare; U Gradskoj upravi rebalans slamka spasa


Gradski menadžer Bojan Kresojević na današnjoj pres konferenciji po ugledu na prvog čovjeka Grada Draška Stanivukovića pokušavao je odgovornost sa Gradske uprave prebaciti na odbornike skupštinske većine, u prvom redu SNSD. Do juče su se predstavnici Grada hvalili rekordnim prihodima, nekoliko puta su naglasili da novca imaju za sve, a danas ipak, novca nema.Na pitanje novinara da li se rebalansom pokušavaju isplatiti i namiriti novozaposleni radnici u Gradskoj upravi i nadoknaditi sredstva za tekuće troškove, koje su prethodno u Gradskoj upravi potrošili, gradski menadžer nije imao odgovor.Kako naš portal saznaje, rebalans je slamka spasa prvom čovjeku Grada čiji cilj je da kroz pomenuta sredstva izmiri nove radnike koje je zaposlio u gradsku administraciju tokom izbornog procesa. Ukoliko ne dođe do usvajanja rebalansa, zbog stranačkog zapošljavanja radnici u Gradskoj upravi ostaju bez plata.


I za koncerte i penzionere i đake i sve gradske troškove imamo novac, naglašavali su nabliži saradnici gradonačelnika Stanivukovića pa i on sam. Međutim, u praksi se pomenute tvrdnje nisu obistinile pa su tako banjalučki penzioneri nakon godinu dana čekanja ostali bez obećane podrške. Umjesto 100 KM kako je utvrđeno budžetom Grada, a što je Skupština usvojila, penzionerima će biti isplaćen iznos od 60 KM.


Podsjećamo, pomenuta 4 miliona namijenjena za podršku penzionerima nisu bila sastavni dio budžeta Grada Banja Luka, koji je predložio Stanivuković Skupštini na usvajanje, već su odbornici koji čine skupštinsku većinu kroz amandman obezbijedili pomenuta sredstva, a što nema nikakve veze sa porezom na imovinu kojom se pokušava opravdati gradski menadžer.


Skupštinska većina je predložila pomenuti amandman i tako obavezala gradonačelnika da isplati penzionerima obećanih 100 KM za električnu energiju.


Ukoliko se usvoji rebalans, kako će za 10 dana, odnosno do kraja 2022. godine utrošiti sredstva, gradski menadžer nije imao odgovor.


Rokovodstvo Grada je izdvojilo na stotine hiljada maraka za koncerte, ukrašavanje Grada, novogodišnji program i događaje, ali za najosjetljiviju grupu društva, novca neće biti. Banjalučki penzioneri će se morati zadovoljiti sa skoro duplo manjim iznosom, a zaposleni u Gradskoj upravi rizikuju da ovaj mjesec plate ni ne dobiju.Recent Posts

See All
bottom of page