DNS sve bliže formiranju trećeg bloka

Jedinstvo opozicije u Republici Srpskoj odavno je na klimavim nogama. Da ne idu istim putem, svaki dan potvrđuju nove izjave. Najčešće one koje se odnose na zajedničke kandidate na predstojećim izborima. Da će DNS zbog tog neslaganja napraviti treći blok, sve je izvjesnije. Konkretnu odluku će, kaže Nenad Nešić, donijeti u naredne dvije sedmice."U narednih 15 dana DNS će donijeti odluku, sve smo bliži trećem bloku i najvjerovatnije da će DNS imati svoje kandidate za inokosne funkcije. Ukoliko dobijem povjerenje stranke to bih mogao biti i ja. DNS postoji godinama, sasvim je legitimno da imamo svoje kandidate i da vodimo svoju politiku", kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.


Politika DNS-a se, sudeći po tome što žele kandidate i iz svog reda, očigledno ne poklapa s onom koju zagovora ostatak opozicije. Napadi na njih su, zbog toga, sve češći. Među najglasnijim je Nebojša Vukanović. Kaže, Nenad Nešić samo čeka ko će pobijediti da bi mu se prislonio, jer on pod svaku cijenu želi biti dio vlasti.


"DNS i Nešić imaju pravo da kandiduju koga god hoće, pa neka kandiduju i člana Predsjedništva i predsjednika, ali će na taj način ogoliti sebe i pokazati da rade u interesu režima i Milorada Dodika, ali narod će sve da procijeni pa neka se pokaže sve na izborima", kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u NSRS.


S druge strane, ima i onih SDS-ovaca koji podržavaju bilo šta što je mimo sadašnje vlasti. Za Miladina Stanića je treći blok odgovor na, kako kaže, bezvlašće u Republici Srpskoj i dobro je došao.


"Ja sve vrste organizovanja koji ide u pozitivnom smislu podržavam. Bez obzira na to od koga dolazi. To ako dođe od nekog ko nije iz mog naroda i to sam spreman podržati", kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.


Iz PDP-a danas štur komentar, i to mimo kamera. Kažu da ih Nenad Nešić o svojim planovima ništa nije zvanično obavijestio. Zaoštravanje odnosa počelo je nedolaskom SDS-a i PDP-a na sastanak koji je sazvao Nenad Nešić, a nastavilo se kandidaturom Jelene Trivić za predsjednika Republike Srpske. Sve upućuje na to da od pomirenja u opoziciji, bez saglasnosti DNS-a, ipak nema ništa.