top of page

Djeca iz Motika kroz blato do škole u Šargovacu

Cvjetna ulica koja spaja dvije mjesne zajednice Motike i Šargovac je u katastrofalnom stanju. Stanovnici ovom ulicom svakodnevno putuju na posao, doktoru i djeca idu u školu. Prema njihovim riječima kao da žive u 18 vijeku. Mještani se već godinu dana obraćaju nadležnim službama, ali bezuspješno.

Mještani Motika obratili su se našem portalu da i na ovaj način apeluju na nadležne da izdvoje neophodna sredstva za rekonstrukciju ulice u ovom banjalučkom naselju, koje je samo 7 km udaljeno od grada. Mještani kažu kako je ovo prva godina da ulice čak nisu ni nasute.


Glavna ulica i jedina koja spaja Motike i Šargovac u dužini od 1200m nema asfalta ni trotoara i nužno je da se rekonstruiše jer je najprometnija u ovom dijelu naselja.



,,Ovaj put je u katastrofalnom stanju. Rupe na ulici su ogromne, a vožnja postaje nemoguća. U posljednih godinu dana niko od nadležnih nas nije posjetio da se upozna s našim problemima. Lično sam uslikao put, odnio fotografije u Gradsku upravu i predočio im o čemu se radi, a odrekao sam se i dijela parcele radi ovog puta. Takođe, ispred Mjesne zajednice Motike su podnosili zahtjev za nasipanje puta. Nemamo puta, ne mogu ga nasuti, a kamoli asfaltirati“, kaže ljutitio Miroslav Vukomanović, mještanin naselja Motike, te dodaje kako su nadležni ranije održavali i nasipali put, a sada ništa.

Cvjetna ulica, kažu mještani, mora što prije da bude asfaltirana kako bi se povećala bezbjednost učenika koji svakodnevno pješače makadamskim putevima prepunim rupa do škole i dodaju da im problem predstavljaju i četiri drvene bandere na kojima nema rasvjete pa se djeca iz škole kućama vraćaju po mraku.





,,Djeca zimi u školu dolaze blatnjava i mokrih nogu. Zamislite kako je toj djeci koja moraju da pješače 2,5 kilometra do prve stanice jer zbog lošeg puta autobus ne prolazi ovuda. Ne mogu asfaltirati 1200 m kako bi put bio spojen sa Šargovačkim putem. Drvene bandere u dužini od nekih 400-500m treba da se zamijene betonskim, nije to neka ni investicija. Nemamo rasvjetu, djeca ne smiju sama da se vraćaju iz škole jer je mrkli mrak i uvijek nekoga moramo angažovati da izađe pred njih", kaže Vukomanović.


Stanovnici naselja Motike kažu da se osjećaju kao da su na kraju svijeta, jer nadležni o njihovoj mjesnoj zajednici ne vode računa.





Pored Cvjetne ulice i glavni put kroz Motike je u veoma lošem stanju. Vozači moraju da paze na rupe i ulegnuća u asfaltu. Takođe, ulica je bez trotoara što sve ugrožava bezbjednost pješaka. Mještani kažu da na putu nema ni jedan saobraćajni znak. Pored škole nema upozorenja za vozače, takođe ni za skretanje, a nekada je ovaj put imao čak ograničenje težine. Kažu da se na ovom putu često dešavaju i nesreće.





Mještani nisu krili razočarenje jer samo dan prije naše posjete ovo naselje posjetio je i gradonačelnik Stanivuković koji je ovaj problematični dio Motika vješto izbjegao i zadržao se samo na asfaltiranom dijelu puta.





bottom of page