Djeca iz Gline u posjeti Banjaluci


Mališani sa Banije makar na trenutak su zaboravili na probleme koje ih čekaju kod kuća, ili onoga što je od njih ostalo nakon razornog potresa. Većina ih živi u kontejnerima. U najvećem gradu Srpske mnogi od njih su prvi put, sve im je zanimljivo, utisci odlični.
"Prvi put sam u Banjaluci moja mama je bila ovdje prije dvije godine i jako mi se sviđa. ona mi je rekla da je to velik grad da je čak veći i od Gline i tako", kaže Barbara Bjelajac.


"Mislila sam obići crkvu ovu tu. To mi se svidjelo", rekla je Tamara Mandić, Veliki grac kod Gline.


Sa djecom su stigli i roditelji. I njima je dobrodošao bijeg od svkoadnevice. Kažu, na Baniji se i prije potresa teško živjelo. Sada je to prava muka.


"Nigdje se ništa nikakavog pomaka ne vidi, živimo u privremenoj montažnoj kući ja samohrana majka, udovica sam sa dvoje djece. Jako, jako teško. Niko ništa, nikakvu obnovu ne spominje", dodaje Bjelajac.


Već od iduće godine i djeca sa Banije mogla bi da dolaze u Republiku Srpsku po uzoru na mališane sa Kosova i Metohije.


"Drina i Una teku kroz srpsku zemlju i sa jedne i druge strane. Jesu granice ali ih moramo prevazići jer smo jedni sa drugima a tpo najboljem ožemo bioti ako upoznamo našu djecui i mlade da znamo jedni za druge i da tako opstajemo", izjavio je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM.


Srpska će, poručeno je nakon sastanka delegacije iz Gline sa premijerom Viškovićem, pomoći u obnovi spomen kosturnice u tom gradu ali i kuća koje su oštećene u potresu.


"Fokusiraćemo se na mlade porodice sa djecom da omogućimo da te porodice ne odu sa Banije i da ostanu tu i nastave život jer život u kontejneru nije život", kazala je Branka Bakšić Mitić, zamjenik gradonačelnika Gline.


Djeca iz i njihovi roditelji danas su položila cvijeće na Spomenik 12 banjalučkih beba i obišli Muzej Republike Srpske. Više od 20 mališana je u jednodnevnoj posjeti Banjaluci u organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.


Posjetu Banja Luci završili su u druženju sa Vladom Đajićem, generalnim direktorom UKC RS.