top of page

Djeca gaze tik uz RASKOPAN PUT: Dok čekaju da im srede klizište, mještani u velikom problemu!


Radovi počeli, pa stali. Tek nakon što su mještani reagovali, radnici su opet izašli na teren. Pričaju nam ovo stanari Ulice Braće Miletić u banjalučkom naselju Novoselija, gdje je prije nešto više od mjesec dana počela sanacija klizišta.



Kažu kako pješaci nemaju drugog puta, posebno djeca koja idu u školu, pa prolaze tik uz raskopani put. Radilište nije obezbijeđeno, a drugog pravca za pješake nemaju.


Za probleme mještana ove ulie pročulo se preko društvenih mreža. Ljuti i ogorčeni sporom sanacijom klizišta, ostavljali su svoje komentare na društvenim mrežama, pa i na zvaničnim stranicama Grada Banjaluka. To, izgleda, nije bilo dovoljno za nadležne, pa su neki od njih čak zvali Gradsku upravu kako bi do njih konačno stigla informacija o njihovim problemima.


Došli i otišli


Mještanka ove ulice priča da su radovi jedno vrijeme jednostavno bili obustavljeni. Mašine i ljudstvo su stigli, raskopali put i onda stali. Ljude je to razljutilo, jer nisu mogli normalno na posao, do svojih kuća, a djeca do škole.


– Zvala sam organizaciju koja to finansira, zvala Gradsku upravu, pomogao mi je jedan odbornik iz Skupštine Grada koji je takođe zvao Gradsku upravu. Nakon komentara i pisanja poruka na adresu te strane organizacije i pritiska na nadležne u gradu, radovi su ponovo pokrenuti. A rade takvom brzinom tek da se vidi da su tu – priča jedna od mještanki.


Iz Grada je prošlog mjeseca rečeno da će od 10. avgusta do 10. oktobra biti obustavljen saobraćaj za sva vozila u ulici Braće Miletić, između brojeva 14 i 18, zbog radova na klizištu. Rečeno je i da će za to vrijeme biti omogućen prolazak pješacima, a da će saobraćaj biti regulisan postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije. Oni koji svakodnevno moraju da prođu ovom ulicom kažu da nije tako. Poručuju da su oznaku da pješaci ne mogu prolaziti postavljene tek nakon što su ih mještani obavijestili da djeca prolaze tim putem u školu i da nije bezbjedno.


– Djeca i ostali pješaci nemaju alternativni put i moraju da prođu ovim dijelom ulice. Eto, postavljanjem tog znaka oni su se sad ogradili i ne daj Bože da neko padne, nisu oni krivi. Automobilima idemo preko Trešnjika i još jednim sporednim putem koji je makadam – priča naša sagovornica iz ove ulice.



Put do škole


Kaže da se već nekoliko djece okliznulo prolazeći pored raskopane zemlje i da su mogli da upadnu u rupu i povrijede se. Prema njenim riječima, oni su ranije dobili informacije da će radovi na klizištu biti završeni do 20. septembra i da će put biti prohodan, ali od toga nema ništa.


– Postavili su tablu na kojoj piše da radovi traju od 10. avgusta do 10. oktobra, ali ne razumijem kako im za 10 metara puta treba dva mjeseca. I nisu počeli da rade 10, već 15. avgusta – tvrdi naša sagovornica i poručuje kako ona i komšije koje imaju manju djecu moraju da ih prate do škole, dok ne prođu preko klizišta, kako im se nešto ne bi dogodilo, posebno kada pada kiša.


Da im je teško normalno funkcionisati od kada im je raskopan put priča i Petra Ajder, koja kaže da ne može da ode ni do prodavnice.


– Potkopali su zemljište, jedan orah su mi oborili, niko me nije pitao. Posadila sam živicu, ali od kada su počeli da rade, ona se povukla na dolje, sa zemljom koja se povlači. Zemlja kada krene, ništa je neće zaustaviti – kaže Ajder.


Poručuje da komšije idu lošim makadamskim putem okolo ili prema Banj brdu, a da djeca moraju ovuda da prolaze na putu do škole.


– Jedno dijete umalo nije upalo, a jedan komšija je pao unutra. Nemam riječi na ovo kako se radi – priča ona.


Izvor: Srpskainfo



bottom of page