top of page

Dječacima u Banjaluci daju starinska, a djevojčicama moderna imena

Vasja, Katalena, Tessa, Zoi, Snena, Teona, Vjera Aria, samo su neka od neobičnih imena koje su dobile djevojčice rođene u Banjaluci, dok dječaci nerijetko nose imena kao što su Nestor, Mark, Harun, Noa, Tibor, Adijan i Isak Zarije.Iz Odjeljenja za opštu upravu kazali su za “Glas Srpske” da su roditelji uglavnom do sada nastojali da imenima djece očuvaju tradiciju.


– To je bio do sada češći slučaj kod dječaka, jer su im se davala starinska imena – napomenuli su iz odjeljenja.


Dodali su da je slično i kod djevojčica, ali sve je više modernih ženskih imena na stranicama matičnih knjiga.


– Neka od često biranih imena, koja su roditelji određivali za dječake, jesu Aleksa, Marko, Vuk, Lazar i Stefan, dok se kod djevojčica ponavljaju imena kao što su Ana, Sofija, Teodora, Mila, Mia, Una, Lana i Kalina – navode iz odjeljenja za “Glas Srpske”.


Kako su naglasili, u malom broju slučajeva djeci su određivana dva imena, a jednako tako, u rijetkim slučajevima, i dva prezimena.


– Primjeri duplih imena za djevojčice su Ena Mihaela, Petra Lukija, Vjera Aria, Violeta Lea, a za dječake Vasilije Predrag, Konstantin Mihailo, Isak Zarije – rekli su iz odjeljenja.


Istakli su da je u 2020. godini rođeno 3.295 beba, dok je u 2021. godinu taj broj iznosio 3.355.


– Od početka januara do 30. juna ove godine rođeno je 1.527 beba – navode iz odjeljenja. Dodaju da je rok za upis imena djeteta u matične knjige 30 dana od dana rođenja.


– Ukoliko roditelji ne dođu u zakonskom roku, matičar je obavezan da obavijesti Centar za socijalni rad prema mjestu prebivališta majke, koji donosi rješenje o određivanju ličnog imena djetetu – kažu iz odjeljenja.


Prema Zakonu o matičnim knjigama, neće biti odobren upis ličnog imena ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih lica.


– Radi zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti ako predloženo ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, nazive moneta, pseudonime, odnosno, ako lično ime ne predstavlja lično ime određeno na način propisan članom – navode iz odjeljenja.

Promjena


U službi ističu da za promjenu ličnog imena ili prezimena treba da budu ispunjeni svi uslovi propisani Zakonom o ličnom imenu. Za donošenje rješenja o promjeni imena u Gradskoj upravi grada, naplaćuje se administrativna taksa od 10 KM.


– U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih obaveza te da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak. Prijava nije odobrena licu koje nije odslužilo kaznu za koju se tereti – kažu iz Odjeljenja za opštu upravu.

bottom of page