top of page

Divlja deponija im pred nosom, nadležni nemaju novca da je uklone

Životinjski ostaci, đubrivo, ploče, biorazgradivi materijal… Sve to se može vidjeti na divljoj deponiji koja se nalazi tik uz kuće u ulici Jovana Raškovića u banjalučkom naselju Paprikovac. I tako je već unazad duže vrijeme.Nadležni koji su obilazili deponiju samo jednom prilikom su rekli da nema novca za njeno uklanjanje. I ona je ostala.


Stevan Divljak je najstariji mještanin u naselju Paprikovac. Za Srpskainfo ističe da on nema kome nije prijavljivao ovaj problem. Išao je, kaže u opštinsku inspekciju, koja je zadužila ženu da ode s njim na teren i snimi problem.


Sve ostalo na zapisniku


– Došla je na deponiju i napravila zapisnik. Na moje žaljenje i kritike ona je rekla: “Gospodine Stevane, mi nemamo para da to sklonimo”. Ja sam joj rekao da ne tražim da se to skloni, nego da inspekcija zabrani dovoz smeća na tu lokaciju. Od tada je prošlo tri mjeseca i niko ništa nije uradio. Ovdje živi 30 domaćinstava koji su prepušteni sami sebi. Nema vode, kanalizacije, i još nam je samo trebala ova deponija koja nam uništava zdravlje – rekao je Divljak.


On priča da su privatna preduzeća na ovu deponiju bacala životinjski otpad, plastiku, drveće.


– Apsolutno sve što možete zamisliti ovdje se moglo vidjeti i to je bilo strašno. Ljeti nismo mogli disati uopšte. Nekoliko lokalaca je završilo čak i u bolnici zbog ove deponije. Ne znamo više šta da radimo i molimo nadležne da konačno dođu i riješe ovaj smrad, jer postaje neizdrživo – ističe Divljak.


Leševi životinja


Mještanka Paprikovca Daliborka Stević za Srpskainfo ističe da je na ovoj deponiji vidjela čak i leševe pasa i mačaka, i da ju je to šokiralo.


– Nema smisla. Sve se dovozi ovdje. Od smeća, mrtvih pasa, mačaka, drugog otpada… Kao da smo Divlji zapad. Prema mojim informacijama, niko nije izašao na teren i to traje već godinama. Kada je izgorjela deponija, zvali smo vatrogasce. Zvali smo ih i ranije, ali niko ništa ne radi očigledno dok ne dođe do neke nesreće. Mora se hitno ovo riješiti jer će nas sve ubiti – kaže ona.


Sličnog mišljenja je i njena komšinica Radmila Kapuranović, koja više ne može podnijeti smrad koji se širi zbog divlje deponije. Ističe da cijela ulica smrdi zbog toga.


– Ovo je za izluditi. Svakodnevno gledamo razna preduzeća kako dovozi razni otpad. Nalazili smo građevinski materijal, kupatila, namještaj, računare. U ovom dijelu Lauša postoji samo jedan kontejner i to je možda jedan od problema što se i stvorila ova divlja deponija. Mi naše smeće vozimo u drugi kontejner, iako plaćamo redovno “Čistoću”. Jedino rješenje koje vidim je da se zatvori put za vozila, da ne mogu prolaziti ovuda – kaže Kapuranovićeva.


Požar


Komunalna policija je dobijala prijave, izlazila na teren i prosljeđivala Odjeljenju za komunalne poslove, koje je zaduženo da riješi ovaj problem.


– Mi smo dobijali prijave, ali nismo zaduženi da to sklonimo. Sve smo proslijedili Gradskoj upravi, odnosno nadležnom Odjeljenju, a što oni do sad nisu to riješili stvarno ne znam – istakao je Siniša Štrbac, načelnik Komunalne policije.


Na ovoj divljoj deponiji prije nekoliko dana je izbio požar i na svu sreću nije bilo povrijeđenih. Na terenu su bili vatrogasci koji su lokalizovali požar. Nakon što je ugašen, danas stoji samo zgarište, koje očigledno ponovo nikog ne tangira, jer niko nakon toga nije izašao na teren i uklonio ga.Nažalost, ni Grad Banjaluka nije uključen toliko u ovaj problem koji ima sa deponijama širom Banjaluke, pa je trenutna procjena da skoro 70 odsto otpada koji završava na ovoj deponiji biološki otpad i reciklabilni otpad, koji se, recimo, može iskoristiti za dobivanje đubriva.


Kontaktirali smo i Grad Banjaluku kako bi provjerili da li su išta uradili kako bi riješili problem divlje deponije u naselju Paprikovac, ali nismo dobili nikakav odgovor, prenosi Srpskainfo.
bottom of page