top of page

Direktor Doma zdravlja Banjaluka reagovala: Optužbe za sabotažu IZIS-a su zlonamjerne


Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović reagovala je na navode projekt menadžera kompanije MMSCode Slavka Bojića koji tvrdi da Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) u ovom gradu nije proradio zbog “bezobrazluka” i “sabotaže”.

Todorovićka kaže da nisu tačne Bojićeve tvrdnje od prije dva dana kada je za portal CAPITAL izjavio da banjalučki Dom zdravlja od početka i neprestano pruža otpor programu IZIS, te da nove lozinke i šifre nisu uručene svim doktorima iako su im dostavljene još 16. januara.“Radnici Doma zdravlja Banjaluka nisu sabotirali IZIS, već je prema saopštenjima Fonda zdravstvenog osiguranja RS to uradila nepoznata hakerska grupa. Shodno navedenom, ne razumijemo koji može biti razlog, osim zlonamjernog, da se radnici najveće zdravstvene ustanove na primarnom nivou zdravstvene zaštite u RS optužuju za bezobrazluk i sabotažu“, kaže Todorovićka.


Napominje da su upravo njihovi radnici više od dvije godine intenzivno radili na “doradi” modula Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, Centra za bazičnu rehabilitaciju u zajednici i Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu koji se nalaze u IZIS-u, čije je prvobitno rješenje bilo nefunkcionalno, te su svojim sugestijama i ispravkama značajno doprinijeli unapređenju rada u ovim modulima.


“Nakon potpunog prelaska na rad u IZIS-u naši radnici su nastavili davati veliki broj sugestija, a sve u cilju da se program unaprijedi i poboljša njegov rad. Očigledno su sve naše napore predstavnici firme MMSCode od početka našeg rada u programu predstavili kao “sabotažu”, što je izjavom Bojića i potvrđeno“, kaže Todorovićka.


Vezano za pominjanje “stare aplikacije” (Web medic), Todorovićka kaže da “objektivno iznosi stav da je ona funkcionalna i prilagođena potrebama rada u zdravstvenim ustanovama, s obzirom na to da su njihovi radnici duži niz godina radili na poboljšanju funkcionalnosti ovog programa.


“To je očekivano jer zdravstveni radnici najbolje znaju šta može unaprijediti programska rješenja. Podsjećamo da u ovoj “staroj aplikaciji” i danas pored privatnih zdravstvenih ustanova radi i Univerzitetski klinički centar RS i nema zastoja u radu i protoku pacijenata i informacija“, napisala je Todorovićka u saopštenju dugom šest stranica.

Reagovala je i na potpisivanje izjave za preuzimanje pristupnih podataka koju svaki zaposleni u DZ Banjaluka mora lično da preuzme.


“Tačno je da radnici potpisuju izjavu da su preuzeli šifre jer smo poučeni prethodnim iskustvima, pa i ovim optužbama, da će u slučaju bilo kakvih problema u radu programa IZIS, MMSCode optužiti nas i naše radnike da namjerno blokiramo program. Neobično je da nakon ovakvog hakerskog napada, Bojić odstupa od povjerljivog i ličnog dostavljanja podataka i predlaže način dostave koji može biti zloupotrijebljen“, kaže Todorovićka i dodaje da će, ako se ovi napadi nastave biti prinuđeni da se kroz institucije zaštite od klevete.


Podsjećamo, Slavko Bojić je optužio DZ Banjaluka za sabotažu i bezobrazluk nakon što skeniranje računara i podjela pristupnih korisničkih šifri nije završena, pa IZIS, koji nije u funkciji od 31. decembra još uvijek nije proradio.

On je rekao da “menadžment ove zdravstvene ustanove očigledno ne žuri nigdje i svjesno odugovlači sa sprovođenjem bezbjednosnih protokola, zbog čega se danima čeka na njihov signal za puštanje aplikacije”.

bottom of page