"Deveta dimenzija" Četvrti Međunarodni salon stripa ovog vikenda u Banjaluci

Četvrti Međunarodni salon stripa biće održan od 8. do 10. oktobra u Banjaluci, u Kamenoj kući na Kastelu.


I ove godine ljubitelji devete umjetnosti imaće priliku da uživaju u brojnim sadržajima koje organizuje Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“.


Svečano otvaranje Salona najaveljeno je u petak, 8. oktobra u 19.30 časova.


,,Ponosni smo što imamo goste sa dva kontinenta, koji će predstaviti svoje najbolje radove. Posebno izdvajamo Minasa Halefoma iz Etiopije'', navode u Udruženju.


Ovaj samouki umjetnik rođen je u Adis Abebi 1990. godine. Iako je diplomirao političke nauke i međunarodne odnose postao je umjetnik. Njegova prva izložba bila je u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji Etiopije. Zanimaju ga drevna istorija, nakit, kulturni ukrasi, društvene vrijednosti i ratne bravure drevne Etiopije. U saradnji sa Ambasadom Srbije u Etiopiji realizovao je grafičku novelu „Aga“ o etiopskom ratnom heroju iz Drugog svjetskog rata Abdisa Agi.Iz Udruženja su istakli da u Banjaluku stiže i Marcello Mangiantini iz Italije. Nakon što je završio umjetničku školu u Luki približio se svijetu stripa učešćem na nekoliko konkursa „Pjerlambiki“ u mjestu Prato. Od 1995. godine je član Udrženja stripa u Luki, od 2003.godine dio je autorskog tima koji crta za najčuvenijeg italijanskog stripskog izdavača, „Serđa Bonelija“. Danas je jedan od nezaobilaznih i najproduktivnijih crtača popularnog Zagora.


Pored njih, gosti ovogodišnjeg salona su i: Aleksandar Ristić, ambasador Srbije u Etiopiji, Elisa Cornacchia iz Italije, Mirko Čolak, Sabahudin Muranović, Jelena Vučić, Ivan Veljković, Slobodan Jovanović iz Srbije, Milan Trenc i Darko Kreč iz Hrvatske, te „Modesty stripovi“ iz Londona.


Kao i svake godine, posjetioci Kamene kuće imaće priliku da u vrijeme trajanja ove manifestacije pogledaju brojne izložbe.


Ono što organizatori posebno izdvajaju su strip radionice i škola stripa, koje će biti održane tokom trajanja, sada već tradicionalne, manifestacije.


,,Namjera je da okupimo što više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni'', poručuju organizatori salona.