Deseti “Blart” festival u Društveno kulturnom centru “Incel”: Tri dana muzike, književnosti i teatra


Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” organizuje deseti regionalni festival “Blart”, koji će trajati od četvrtka do subote. Tema ovogodišnjeg festivala je “Metamorfoza”, a program festivala će se održati u DKC “Incel”.Festival će u četvrtak, u 19 časova, otvoriti umjetnica Isidora Branković performansom “Nekad me zovu ribom” u kojem propituje poruke, koje ostaju skrivene. Na književnoj večeri, u petak u 19 časova, predstaviće se osnivači izdavačke kuće “Književna Zadruga” iz Sarajeva, Arman Fatić sa djelima “Sarajevski san” i “Meddah i fildžan” i Vanja Šunjić sa djelom “Srce u obliku trougla”. Nakon promocije planirano je otvaranje izložbe stripova i projekcija animiranih filmova umjetnika Berina Tuzlića.


Poseban dio festivala je teatarska radionica rediteljke Hane Milenkovski iz Skoplja koja će sa makedonskim glumcima Đjorgoski Martinom i Mitevski Čedomirom raditi sa polaznicima na umjetničkom istraživanju procesa donošenja odluka, čiji je krajnji ishod predstava koja će biti izvedena u subotu.


Festival će zatvoriti bendovi “Artan Lili”, koji je jedan koncertno najaktivniji bend u regionu i “Short Reports”, visokoenergetski alternativni rok duo iz Novog Sada.