top of page

DEMOS traži socijalnu kartu u Banjaluci: Ne mogu svi roditelji dobijati isti podsticaj za vrtiće


Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a u Banjaluci Boran Bosančić ocijenio je da je davanje podsticaja roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće korisna mjera, ali i da je potrebno izraditi socijalnu kartu na osnovu koje će se određivati koliku pomoć roditelji mogu dobiti.Bosančić je istakao da podržava odluku gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće dobijaju mjesečno po 60 KM, ali i da su potrebni određeni koraci sa kojima bi ova mjera bila efikasnija.


Prema njegovim riječima, neophodno je stvoriti povoljno okruženje koje bi dovelo do mogućnosti otvaranja novih gradskih vrtića, saopšteno je iz banjalučkog DEMOS-a.


“Privatni vrtići su danas u Banjaluci veoma kvalitetni i dobro rade, međutim dosta su skuplji i zbog toga roditelji žele da djecu upišu u državne vrtiće. Dovoljno je da se pogleda broj djece koja se nalaze na listi za čekanje na mjesto u vrtiću, da znamo šta je tim roditeljima prioritet. Na posljednjem konkursu ostalo je neupisanih 1.200 mališana koji su imali potrebu za gradskim vrtićima”, pojasnio je Bosančić.


On smatra da nije u redu da isti podsticaj dobijaju roditelji koji ukupno zarade ispod 2.000 KM mjesečno i oni čija su primanja iznad 5.000 KM, dok bi se socijalna karta zasnivala na preciznoj analizi finansijske situacije svake porodice i omogućila pružanje odgovarajućih podsticaja roditeljima čija djeca pohađaju privatni vrtić.


Bosančić je rekao da je potrebno uspostaviti sistem kontrole cijena koji bi ograničio privatne vrtiće da ne podižu cijene za roditelje koji koriste gradsku pomoć.

Comments


bottom of page