top of page

DEMOS protiv skupljeg parkinga u Banjaluci; Bosančić predao inicijativu Ustavnom sudu

Gradski odbor Demosa ukazao je među prvima na problem poskupljenja parkinga u Banjaluci, poručio je Boran Bosančić, predsjednik ovog odbora u Banjaluci, nakon što je Ustavnom sudu Republike Srpske predao inicijativu za ocjenu ustavnosti Pravilnika Gradske uprave.Bosančić je objasnio da ustavne sudije treba da ocijene Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima u Banjaluci.


,,Smatramo da odluka o poskupljenju, odnosno Pravilnik gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, nije u skladu sa zakonom. Vjerujem da će Ustavni sud Republike Srpske utvrditi da ovaj Pravilnik nije po Ustavu. Takođe, upitno je i objavljivanje Pravilnika u Službenom glasniku Republike Srpske, a ne u banjalučkom”, ističe Bosančić.


Što se tiče podrške koalicije, Bosančić vjeruje da protiv njegovog postupka ne bi imali ništa.


Novi Pravilnik o cijenama parkinga u gradu na snagu je stupio u nedjelju, a od juče, Banjalučani sat vremena u nultoj i prvoj tarifnoj zoni parkiranja umjesto jedne plaćaju dvije marke.


Podsjećanja radi, poskupljenje parkinga u najvećem gradu Srpske u proteklo vrijeme izazvalo je dosta polemike u javnosti, među građanima i među političarima. Prvo je poskupio, pa je zbog negodovanja sa svih strana jedno vrijeme bio besplatan, onda je vraćen na stare cijene, a s početkom novog mjeseca opet je na snazi novi cjenovnik.


Tako je cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj tarifnoj zoni dvije marke za svaki započeti čas parkiranja. U prvoj tarifnoj zoni je dvije KM za svaki započeti čas parkiranja, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi sedam maraka. Cijena parkiranja na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni je marku za sat, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosi pet maraka.


Osim vladajuće koalicije u Skupštini Grada predvođene SNSD-om, protiv poskupljenja su i odbornici Narodnog frona.


Odbornica u Skupštini grada Dijana Ješić poručuje kako je prošla odluka o poskupljenju bila nezakonita po dva osnova.


"Prva je bila to da o cijenama komunalnih usluga treba da odlučuje Skupština Grada i tu se ništa nije promijenilo. Čekamo da vidimo šta će o tome reći Ustavni sud, da li je zakonito ili nije. Druga je da pravilnik mora da bude objavljen u Službenom glasniku, s obzirom da je opšti akt. Prošli put je to gradonačelnik pokušao da da kao pojedinačni akt, pa kao da ne mora. Sada je to promijenio i objavio u Službenom glasniku RS. Po tom osnovu je poskupljenje zakonito, ali nam ostaje prvi osnov gdje ne znamo da li je to zakonito ili nije", kazala je ona za Srpskainfo.


Na pitanje šta je potencijalni scenario sa ljudima koji sada plaćaju skuplji parking, a dogodi se da Ustavni sud kaže da odluka o poskupljenju nije zakonita, kaže da bi savjetovala ljudima da sačuvaju karte plaćenog parkinga.


"U tom slučaju će imati pravo na povrat novca, odnosno razlike u cijeni. Onda bi se morale vratiti i stare cijene i zone", ističe ona.


Dodaje kako sada problem imaju oni koji su platili godišnje karte na početku godine.


"Da li će oni morati da doplate kartu? Moje mišljenje je da, ako već mora da ide poskupljenje, da se trebalo krenuti od 1. januara, da se ne pravi pometnja ljudima koji su platili godišnje karte", naglašava ona.

bottom of page