Definisati mjere za sprečavanje nelegalnog prevoza putnika

Neophodno je što prije definisati mjere koje je moguće odmah preduzeti na sprečavanju nelegalnog prevoza putnika i smanjenju troškova koje trpe registrovani prevoznici, te predložiti izmjene propisa radi stvaranja formalnih predstavki za primjenu mjera i zbog toga je formiran tim koji čine predstavnici svih nadležnih institucija, a koji će se sastati već naredne sedmice, zaključeno je danas na sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske.Jedan od zaključaka jeste i to da je potrebno pokrenuti medijsku kampanju s ciljem podizanja svijesti građana o rizicima kojima se izlažu koristeći usluge nelegalnih prevoznika, prije svega bezbjednosnim, jer nelegalni prevoznici ne mogu obezbijediti obavezno osiguranje u javnom prevozu putnika.


Osim toga, korišćenjem usluga nelegalnih prevoznika putnici učestvuju u činjenju prekršaja, saopšteno je iz Privredne komore Srpske nakon sastanka na kojem su učestvovali predstavnici Udruženja saobraćaja i veza Privrede komore, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave i Auto-moto saveza Republike Srpske.


Istovremeno, korisnici ovog vida prevoza dolaze u opasnost da neće doći do željene destinacije jer ukoliko kontrolni organi zaustave vozilo biće primijenjene mjere kojima se obustavlja nastavak putovanja.


Prema informacijama prevoznika, samo na području Banjaluke primijećena su više od 63 nelegalna prevoznika, od kojih veliki broj prevozi putnike ka destinacijama u Švajcarskoj, NJemačkoj i Austriji.


Zbog toga registrovani prevoznici trpe veliku štetu, a procjene pokazuju da je cijena povratne karte do navedenih destinacija kod nelegalnih prevoznika oko 100 evra, a da sedmično bude prevezeno oko 500 putnika.


Time se dolazi do podatka da mjesečni prihod nelegalnih prevoznika prelazi 200.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi gotovo 2,5 miliona evra, čime je izgubljeni prihod u budžetu Republike Srpske, po osnovu poreza i doprinosa, ali i drugih davanja, veći od 200.000 evra.


Osim sa problemima koje im stvaraju nelegalni prevoznici, registrovani prevoznici suočavaju se i sa problemima koje im prave legalni prevoznici koji ne poštuju propisane procedure, odnosno putnike ne primaju na za to registrovanim mjestima, nego na, na primjer, na pumpama i drugim lokacijama koje nisu predviđene za prijem putnika, navodi se u saopštenju.