Defileom i prigodnim programom obilježen Dan srpskog jedinstva

Defileom ulicama Prijedora i prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u organizaciji Gradske uprave.Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da se danas obilježava zajednički praznik Republike Srpske i Srbije.


"Naša zastava, sloboda i jedinstvo branjeni su i odbranjeni krvlju i velikom mukom naših roditelja i predaka. Možemo samo da budemo ponosni na to šta su oni uradili, a na nama je da ovaj praznik obilježavamo, da zastavu koju su pronosili svim ratištima čuvamo od zaborava, da je ističemo na svakom mogućem mjestu i da je sa ponosom pokazujemo svima onima koji ne stoje pod tom zastavom", rekao je Pavlović novinarima.


On je naveo da su Republika Srpska i grad Prijedor opredijeljeni da žive zajedno sa svim građanima.


"Svi imamo zajedničku i jednu jedinu slobodu i ono što je najbitnije u svemu tome da smo složni, da imamo zajedništvo i da promovišemo to što imamo. Ne smijemo zaboraviti one ljude koji su dali živote za srpsku zastavu, za slobodu i jedinstvo i to moramo na svakom koraku da promovišemo", naveo je Pavlović.


On je svim građanima Republike Srpske, Srbije i Prijedora čestitao današnji praznik, te poželio da se on dugo godina proslavalja u miru, slozi i jedinstvu.


U prigodnom programu učestvovali su glumac Pozorišta "Prijedor" Dean Batoz, Srpskog kulturnog i umjetničkog drutšva "Dr Mladen Stojanović" i Udruženje za očuvanje tradicije.


Vlade Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.