top of page

Deđanski: Dodik nastavlja principijelnu borbu za odbranu Srpske


Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da je predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik prvim potezima poslije preuzimanja dužnosti pokazao da nastavlja principijelnu borbu za odbranu Republike Srpske, Dejtonskog sporazuma i Ustava.- Svoj principijelan stav Dodik je potvrdio i reagovanjem na laži /hrvatskog člana Predsjedništva BiH/ Željka Komšića u Sarajevu o putu BiH ka NATO. To pokazuje da je Dodik na liniji odbrane srpskih nacionalnih interesa, kao i odbrane Ustava i Dejtona - rekao je Deđanski Srni.


Deđanski je naglasio da Dodikove poruke, izjave i potezi u kampanji i nakon što je preuzeo funkciju pokazuju da drži poziciju koja štiti Republiku Srpsku.


On je naglasio da je Dodik zato i dobio povjerenje građana, o čemu svjedoči i prvi predsjednički govor, u kojem je poručio da će "predložiti odluku o odvajanju Srpske iz BiH, ako se bilo ko usudi da intervencijom putem lažnog visokog predstavnika zadre u imovinsko-pravne odnose ili ono što je suštinski važno".


Deđanski je ocijenio da neki pokušavaju da mijenjaju Dejtonski sporazum, ali da je to njihov problem, jer je Dodik o tom pitanju vrlo jasan i precizan i Republika Srpska će zaštititi svoja prava dobijena ovim dokumentom.


- Poslije ovih stvari povjerenje biračkog tijela u Dodika će još više porasti, što je jako bitno, jer smo na ovim izborima vidjeli pokušaj da se prepakuje izborna volja građana, ali oni koji su to činili nisu uspjeli u tome - ukazao je Deđanski.


Prema njegovoj ocjeni, najvažnije od svega je to što je Dodik još jednom bio jasan i precizan insistiranjem na poštovanju Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i što je u predsjedničkom govoru naglasio da oni koji to neće ne mogu računati da će dobiti bilo šta drugo, kao i da će Srpska nastaviti da vraća svoje nadležnosti zato što to narod hoće.


- Ako ne budu poštovali to što Dodik stalno pominje i traži i ako Komšić nastavi sa lažima, poput tvrdnje da je dogovoren put BiH u NATO, od čega nema ništa, onda je jasno da će Srpska izaći iz sadašnjeg formata BiH. To je nekoliko puta rečeno i zato kažem da Dodik principijelno drži poziciju koja čuva Republiku Srpsku - ističe Deđanski.

Kommentarer


bottom of page