“Daun kafe”: 12 konobara i kuvara sa Daunovim sindromom ubrzo počinje raditi u

Osobe s Daunovim sindromom, njih 12, uskoro će početi da rade, a njihove kulinarske i konobarske sposobnosti pokazaće u “Daun kafeu”, čija vrata bi trebalo da budu otvorena već u martu ili aprilu.

Osobe s Daunovim sindromom, njih 12, uskoro će početi da rade, a njihove kulinarske i konobarske sposobnosti pokazaće u “Daun kafeu”, čija vrata bi trebalo da budu otvorena već u martu ili aprilu.


Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, koji kaže da se uveliko dogovaraju kada i gdje će biti otvoren ovaj kafe.


,,Mi se uveliko pripremamo kako bi se otvorio prvi ‘Daun kafe’, a u kojem bi radili konobari i kuvari sa Daunovim sindromom. Zasad već imamo po šest osoba osposobljenih za konobare i kuvare, odnosno ukupno njih 12”, istakao je Jelić.


Kako kaže, jedna od najvećih prepreka prilikom njihovog zapošljavanja su roditelji.


,,Oni se plaše šta će biti s njihovom djecom ako se zaposle, s obzirom na to da, kako kažu, neće imati socijalna primanja koja sada dobijaju.


Ipak, ta primanja su niska u odnosu na ono koliko osoba sa Daunovim sindromom može da zaradi”, kazao je Jelić.


Ipak, prema njegovim riječima, roditelji ovih 12 mladih ljudi ih podržavaju i neće biti prepreka da počnu uskoro raditi kao konobari i kuvari.


,,Već smo obavili nekoliko razgovora, a Ministarstvo zdravlja RS uveliko radi na tome da se prevaziđu sve zakonske prepreke prilikom zapošljavanja osoba sa Daunovim sindromom. U svemu ovome nam najviše pomaže, kao i mnogo puta prije, naš ambasador, doktor Vlado Đajić”, naglasio je Jelić.


Dodaje da 23. januara odlaze u Prag kako bi potpisali ugovor o saradnji sa češkom Daun sindrom organizacijom, a tom prilikom će prezentovati program socijalne rehabilitacije, ali i održati premijeru filma “Neki novi Brodvej” u Češkoj.


,,U Pragu ćemo boraviti sedam dana, tokom kojih će osobe sa Daunovim sindromom pokazati vještine koje su stekli na programu socijalne rehabilitacije”, rekao je Jelić.

Kako kaže, od marta i aprila nastavljaju s radom u komunama u Banji Vrućici i na Jahorini.


Ističe da je prošla godina bila vrlo uspješna za njih te da su realizovali mnogobrojne projekte, ali i proslavili tri značajne godišnjice.