Dani kulture Srpske u Rusiji do 8. jula


Dani kulture Republike Srpske održavaju se u Rusiji od danas do 8. jula u organizaciji Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva, izjavio je Srni predsjednik ovog udruženja Miladin Mitrović.On je rekao da delegaciju Vlade Republike Srpske na ovoj kulturnoj manifestaciji predvode ministari energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.


Mitrović, koji je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve, rekao da je ovom prilikom organizovana posjeta gradovima Moskva i Nižnji Novgorod, te čitav niz kulturnih manifestacija.


Kulturni program će predvoditi Srpsko pjevačko društvo Јedinstvo"koje će nastupiti u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, Prvomajsku, te u katedralnoj crkvi u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi sa repertoarom srpskih narodnih duhovnih i crkvenih pjesama.


On je naveo da će ovom prilikom biti organizovana i prezentacija knjige dječijih pjesama ministra Milunovića, koja je prevedena na ruski jezik.


Mitrović je najavio da će Đokić u okviru ove manifestacije imati sastanke sa gubernatorom Nižnjeg Novgoroda, predsjednikom Skupštine, predstavnicima Vlade, te Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom nižnjenovgorodskim.


“Ova manifestacija je poklon građana Republike Srpske Nižnjem Novgorodu, koji ove godine obilježava jubilej - osam vijekova postojanja”, istakao je Mitrović.


Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boraviće u posjeti Ruskoj Federaciji od sutra do četvrtka, 8. jula.


Đokić će prisustvovati Sajmu privrede Inoprom-2021 u Јekaterinburgu i sastati se sa predstavnicima Privredne komore Nižnjeg Novgoroda, saopšteno je iz resornog ministarstva.


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović izjavio je Srni da će se tokom posjete Ruskoj Federaciji sastati sa ruskim veteranskim udruženjem proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata i sa udruženjima koja gaje antifašističku tradiciju.


Milunović, koji od danas do utorka, 6. jula, boravi u zvaničnoj posjeti Rusiji, podsjetio je u izjavi Srni da će posjetiti gradove Nižnji Novgorod i Moskvu i uručiti priznanje Medalja zasluga za narod porodicama 28 poginulih ruskih dobrovoljaca.
Izvor: ATV