top of page

Danas Sveti Jovan Zlatousti: Šta kažu vjerovanja?

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog Jovana Zlatoustog. Ovaj dan u crkvenom kalendaru označen je crnim podebljanim slovom.

Sveti Jovan Zlatousti veliki je svetitelj i reformator koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Rođen je u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika.


Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.


Godine 397. izabran je za episkopa carigradskog, nakon čega ulazi u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom, jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u crkvi tako i na carskom dvoru. Zbačen je sa prestola 402. godine, a carica Evdoksija ga progoni u Kukuz, gde je umro 407. godine. Odatle piše najveći deo pisama, među kojima i onih sedamnaest Pisama Olimpjadi.


Njegove svete mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gdje su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul). Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.


Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se vjeruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar dio.


U nekim krajevima Srbije još se vjeruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.


U mnogim srpskim porodicama ovaj svetac slavi se kao krsna slava.


U ponedjeljak, 28. novembra, počinje Božićni post, drugi po dužini u pravoslavnom kalendaru. Trajaće šest nedjelja do 7. januara, do praznika u slavu rođenja Isusa Hrista.bottom of page