top of page

Danas Sveta mučenica Anisija: Mlade djevojke na ovaj dan treba da se pomole

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetu mučenicu Anisiju.

Sveta mučenica Anisija živjela je krajem 3. vijeka, rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana.


foto: BL portal


Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu i riješila da živi isključivo od svog rada.


Čitavog života je držala strogi post, a dobar dio dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je “opasno spavati kada neprijatelj bdi”.


U to vrijeme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude. Za Anisiju, koja nikada nije krila svoju vjeru, tada je nastupilo opasno vrijeme.


Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletjela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije htio da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo djevojku i Anisija je odmah umrla, piše Magazin Novosti.


Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala (neki izvori kažu da je u trenutku smrti imala samo 19 godina) ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smjernih djevojaka. Sve one, vjeruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji. Njihov život biće tako ispunjen srećom i ljubavlju.Comments


bottom of page