top of page

Danas su Časne verige: Nikako nemojte ovo da radite

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Časne verige Svetog apostola Petra.Poslije smrti Isusa Hrista i vaznesenja poče strahovit progon hrišćanskog sveta koje je trajalo više stotina godina. Carev namjesnik Irod na podsticanje Jevreja utamniči Svetog Petra.


Spavao je okovan međ’ dva vojnika, ali mu se volja ne slomi. Dan pred izlazak ispred prekog suda, svjetlo obasja tamnicu i anđeo probudi Petra i reče mu “Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom”. Petar tako i postupi.


Okovi mu spadoše sa nogu pa on pođe sa anđelom, a vojnici ostadoše, spavali su kao mrtvi, pa prođoše anđeo i Petar pored straže. Dođoše do gvozdene gradske kapije koja se sama otvori i Petar se oslobodi zatvora.


U narodu se smatra da od “Časnih veriga” nastaje blaže vrijeme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrijava zemlju. Smatra se da ko nosi odijelo koje je šiveno na Časne verige da će poginuti od groma.


Nije obilježen crvenim slovom, pa se smatra da treba raspremiti kuću i baviti se kućnim poslovima. Ako kuća zablista na taj dan, to privlači sreću i radost. Ipak, potrebno je paziti, vjeruje se da se na današnji dan ne rade teški poslovi jer će se tako otežati lanci Svetog Petra.


Nekada su ljudi stavljali lance na kućni prag i vjerovali da se tako dom štiti od negativne energije. Na ovaj praznik ne treba putovati, već treba ostati u domu kako bi ga sačuvali. Vjerovanje postoji da zvijeri iz šume ne napadaju na današnji dan jer su im čeljusti lancima vezane.

Comments


bottom of page