Danas slavimo svetog APOSTOLA MATEJA! Ovo su vjerovanja na današnji dan

Srbi vjeruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze. Matej, vjeruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju praznik svetog apostola i jevanđeliste Mateja, koji se u narodu još naziva i Matijevdan. Portal Porjeklo čestita svima koji slave ovog sveca, o kojem je nadahnuto pisao sveti Nikolaj Velimirović.


Ko je bio sveti jevanđelist Matej


Bio je carinik i sakupljač poreza, ali na prvi poziv Gospoda u Kapernaumu Matej je krenuo prilježno i punim srcem za Hristom. Napisao je Jevanđelje na jevrejskom jeziku i ono je, prevedeno na grčki, došlo i do nas. Po silasku Svetoga Duha, apostol Matej propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, Partiji i Mideji. U Etiopiji postavio je za episkopa nekog Platona, a zatim se povukao u molitvenu samoću. Krstio je ženu i sina kneza te zemlje i knez naredi vojnicima da ga dovedu na sud. Vojnici nikada nisu uspjevali da vide jevanđelistu iako su mu čuli glas, pa je najzad sam knez odlučio da ga uhvati. Mučio ga je paleći mu vatru na grudima i svetitelj najzad pomolivši se Bogu izdahnu. Knez je naredio da Matejevo tijelo, u olovnom sanduku, bace u more, ali se Matej čudotvorno javio episkopu Platonu i rekao mu gde da nađe njegovo tijelo.


Videvši sva ova čudesa, knez se najzad krstio i primio ime Mateja napustivši sva svoja zemaljska dobra, a kada je postao i episkop bogougodno je služio Crkvi do kraja svog života.


Srbi vjeruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze. Matej, veruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.


Molitva na današnji dan

Vjeruje se da ako danas izgovorite ovu molitvu sve će vam krenuti na bolje:


"Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim."