top of page

Danas slavimo Svete Kozmu i Damjana, ovo nikako ne treba da radite

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas slave Svete Kozmu i Damjana, svece koji se u narodu smatraju zaštitnicima ljekara, zbog čega i nosi ime Sveti Vrači.Ovaj dan je u kalendaru označen podebljanim crnim slovom, a u Srbi i ove svece slave kao svoju slavu, a slave ih i mnoge zdravstvene ustanove.


Kozma i Damjan su braća porijeklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da liječe ljude. Cijeli život posvetili su liječenju bolesnih, nikada ne uzevši od njih novac, zbog čega ih nazivaju i "Bezsrebrenici".


"Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima liječeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.


Zapisano je, takođe, da je Kozma "ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata".


Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i vjeri.


Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.


Današnji dan je po narodnom vjerovanju dobar za molitvu za ozdravljenje.


Postoji i vjerovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.


Na Vrače po narodnom vjerovanju, ne treba raditi poslove na velikim visinama.


Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine - 14. jul i 14. novembar.

bottom of page