top of page

Danas proslavljamo Svetog Grigorija Niskog - Dan praštanja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Grigorija Niskog (335 - 394), episkopa Nise i mlađeg brata Svetog Vasilija Velikog, te bliskog prijatelja Grigorija Bogoslova.


foto: ATV


Bio je najprije samo prezviter, pošto biješe ženjen, a kada mu umre žena, blažena Teozva, izabraše ga i posvetiše za episkopa u Nisi.


Odlikovao se ogromnom svjetskom učenošću i duhovnim opitom. Učestvovao je na Drugom vaseljenskom saboru. Misli se da je on sastavio drugi dio Simbola vjere. Veliki besjednik, tumač Svetog pisma, i bogoslov.


U vrijeme cara Valenta zbačen je s episkopske stolice i otjeran u izgnanstvo. Osam godina provede ovaj sveti otac u izgnanstvu trpeljivo snoseći sve bijede i sva poniženja. Najzad skonča u dubokoj starosti koncem IV vijeka preselivši se u Carstvo Božje i ostavši kroz sve vijekove na zemlji kao veliko svetilo Crkve.


Srpska pravoslavna crkva slavi ga 10. januara po crkvenom, a 23. januara po gregorijanskom kalendaru.


Ovaj svetitelj je učinio mnogo za širenje vjere i razvoj hrišćanstva. Svetac je preminuo u bijedi, ali, prema predanju, nijednom se zbog toga nije požalio. Život je posvetio zaštiti pravde i nevinih, kao i utemeljivanju pravoslavlja u hrišćanstvu. Ljude je učio da pronađu snage za oproštaj onima koji su im nanijeli nepravdu.


Svaki vjernik danas bi trebalo da se pomoli izgovarajući ove riječi:


Bože otaca naših, čini uvijek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Comments


bottom of page