Danas promocija pripovijetke: "Đe je mama?"

U okviru manifestacije "Kočićev zbor" u Banjaluci danas će biti promovisana do sada nepoznata pripovijetka Petra Kočića "Đe je mama?", priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.


Promocija, koju će pratiti i prigodna izložba, zakazana je za 13.00 časova na platou ispred Biblioteke.


U okviru manifestacije "Kočićev zbor" u čast velikog književnika i narodnog tribuna

koja je otvorena sinoć biće priređen bogat program do nedjelje, 29. avgusta, uz poštovanje epidemioloških mjera, najavljeno je iz Gradske uprave.


Danas od 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić, dok će od 19.00 časova biti organizovan interaktivni događaj "Kočić među nama - uvijek i zauvijek".


Veče satire kod govornice na Trgu Krajine biće organizovano sutra od 20.00 časova, a veče drame u četvrtak, 26. avgusta, od 20.00 časova u Parku Petar Kočić.


Sutra u 12.00 časova gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ugostiće učenike Osnovne škole "Petar Kočić" iz Stričića.


Program u Beogradu predviđen je za četvrtak, 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Biće položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.


Uručenje nagrade "Zmijanjče", prema programu, biće organizovano u petak, 27. avgusta, kada će u Parku Petar Kočić biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima. Svečana akademija i uručenje "Kočićeve nagrade" biće održana u subotu, 28. avgusta, od 20.00 časova u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica.


Novina ove godine je poseban kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu, koji će biti organizovan s ciljem oživljavanja ovog ognjišta u Stričićima.


Program će biti organizovan u nedjelju, 29. avgusta, od 10.30 časova u saradnji banjalučke Gradske uprave i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženja književnika Republike Srpske.


U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana predviđena su i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca.


I ove godine borbe bikova moći će da budu gledane u dva navrata, budući da je predviđeno da budu organizovane u subotu i nedjelju, 28. i 29. avgusta, na zborištu u Stričićima.