top of page

Danas praznik Svete Tekle: Dan kada se ženama ostvaruju želje

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne.U Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Sarajevu čuva se dio svetih moštiju Svete Tekle – njena desna ruka.


Prema tradiciji, u ovoj crkvi u Sarajevu na taj dan osveštava se voda blagosiljanjem rukom svetiteljke i obavlja litija oko hrama tokom koje se nose mošti Svete Tekle.


Sveta Tekla živjela je u vrijeme apostola Pavla i bila mu pomoćnica u propovijedanju Jevanđelja Hristovog. To Jevanđelje i propovijedanje utvrdila je mučeničkom smrću i zato se naziva prvomučenica, ali i ravnoapostolna, jer je bila pomoćnica apostola Pavla.


Dio svetih moštiju Svete Tekle nalazi i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja. Desnu ruku prvomučenice Tekle donio je iz Antiohije u Srbiju prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović ju je 1733. godine poklonio Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.


NJenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odnio je 1873. godine u Rusiju gdje je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.


Sveta Tekla smatra se “prvostradalnicom” među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će damama koje odu u crkvu, izgovore molitvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i vjeruju.

bottom of page