top of page

Danas najveći grešnici mogu dobiti oprost

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave sjećanje na dvije svetiteljke koje su živjele raskalašnim i bludnim životom, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko.One i danas služe kao primjer da je oprost grijeha moguć za sve samo ako ga iskreno žele - u pitanju su prepodobna Pelagija i prepodobna Taisa. Prepodobna Pelagija bila je hrišćanska mučenica i svetiteljka iz 5. vijeka izuzetne lepote.


Legenda kaže da je mogla da pomuti razum i zavede svakog muškarca i da je to koristila. Bila je plesačica i prostitutka i na taj način se mnogo obogatila.


Kada je čula propoved episkopa Nona o Strašnom Sudu i kazni grešnika sve se promijenilo! Pelagija je odlučila da se krsti i promijeni svoj život.


- Smiluj se meni, grešnoj, oče sveti, krsti me i nauči me pokajanju: ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavolsko – molila je prema predanju Pelagija u jednom manastiru i sveštenici su je krstili i pomogli joj da okaje grehe.


Ovu molitvu izgovaraju grešne žene koje traže pomoć i oprost grehova. Pelagija je onda svoje ogromno bogatstvo poklonila siromašnima i tajno otišla u Jerusalim, gdje se pod muškim imenom, kao monah Pelagije, zatvorila u jednu ćeliju zavjetovavši sebe na život pun posta, molitve i iskušeništva. Tako je provela tri godine pre nego što je, očišćena od grehova i spokojna, umrla 461. godine.


Osim dana Prepodobne Pelagije, srpska pravoslavna crkva sutra slavi i sećanje na hrišćansku svetiteljku Prepodobnu Taisu. I ona je bila grešnica koja je mladost provela u bludu i radeći kao prostitutka. Taisa je od detinjstva učena ovakvom životu jer ju je na zlo nagovarala rođena majka. Zato je jedan od učenika Svetog Antonija Velikog - Pafnutije Sidonit, čuvši za Taisinu priču, riješio da je spase.


Otišao je kod nje i platio joj noć. Pomislivši da je prerušeni monah samo još jedna mušterija, Taisa ga je odvela kući, a onda je on počeo da joj pripovjeda o Strašnom sudu i kazni koja čeka sve grešnike. Nakon toga, Taisa se toliko pokajala zbog svojih djela, da je razdijelila sve svoje bogatstvo i zamonašila se. Nakon godina pokajničkog i isposničkog života, izašla je iz manastira i ubrzo nakon toga preminula 340. godine. Prepodobne Pelagija i Taisa i danas služe kao primjer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele.

Comments


bottom of page