Danas komemoracija i sahrana Slaviše Sabljića


Dugogodišnji novinar i urednik Radio televizije Republike Srpske Slaviša Sabljić biće sahranjen danas na banjalučkom Novom groblju - Pobrđe. Sahrana je zakazana za 13.00 časova, a prethodno će u Banskom dvoru u 11.00 časova biti održana komemoracija.Sabljić je preminuo u ponedjeljak, 1. novembra, u 75. godini.


Ove godine 26. marta Sabljić je obilježio je 45 godina rada, tokom kojih je objavio 22.000 priča - vijesti, informacija, reportaža, komentara. Snimio je više od 2.500 priča za RTRS. Bio je autor serijala "Kapi zavičaja".


Slaviša Sabljić rođen je 12. septembra 1946. godine u Drvaru.


Prvi novinarski tekst Sabljića objavljen je 26. marta 1976. godine u Dnevniku Radio stanice Bratstvo-jednistvo u Drvaru, a njegov novinarski put tekao je preko Rojtersa, "Politike", ekskluzivnih priča Radija Velike Kladuše...


Bio je ratni reporter, odnosno šef Pres-centra Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, pa direktor RTRS-a, urednik Informativnog programa Bel televizije, nakon čega se vratio na RTRS.


Priče iz serijala Kapi zavičaja, Sabljić je sabrao u knjigu objavljenu prošle godine.


Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog, i priznanja "Zlatno pero" za izuzetna novinarska dostignuća i doprinos ukupnom razvoju i unapređenju novinarstva, koje mu je dodijelilo Udruženje novinara Vojvodine.


Sabljić je 2016. godine odlikovan Ordenom Njegoša trećeg reda, a odlikovao ga je tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.