top of page

Danas je Veliki ponedjeljak: Za ovu sedmicu propisan je najstrožiji post

Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, a svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedjelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.


U ovoj sedmici vjernici bi trebali da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grijehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.


Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu sedmicu propisan je najstrožiji post, na vodi.


Jedu se samo hljeb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.


Svaki dan ove sedmice ima svoju temu – ponedjeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na posljednje besjede Isusa Hrista.


Na Veliki četvrtak, hrišćani se sjećaju Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegdje počinje bojenje jaja.


Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se sjeća brojnih događaja – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tijela u grob.


U nedjelju je Vaskrs.

bottom of page