top of page

Danas je Veliki četvrtak: Vjeruje se da jednu stvar treba da uradite ako želite da budete lijepi

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki četvrtak (veliko bdenije). Ovaj dan posvećen je sjećanju ustanovljenja tajne večere, odnosno na sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i apostola.U crkvenom kalendaru ovaj dan označen je crnim podebljanim slovom.


Na Veliki četvrtak služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog, i toga dana je Gospod ustanovio Svetu tajnu pričešća, zbog čega se vjeruje da će i najvećim grešnicima koji se tog dana pričeste biti oprošteni grehovi.


Na taj dan uveče, čita se 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom.


Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vjernika, koji su poštujući pravoslavni kanon, “postili na vodi” najmanje pet posljednjih dana. Na liturgijama se vjernici pričešćuju hljebom ili naforom – tijelom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda. Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se klepa, udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Poslije liturgije je dozvoljeno jesti na ulju i popiti nešto vina.


Vaskršnji post traje šest nedjelja, a oni koji se pridržavaju pravila posta, prve i posljednje nedjelje ne jedu čak ni ribu, već drugu posnu hranu, pripremljenu na vodi, bez ulja.


Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna vjerovanja i običaji.


Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje. Veliki četvrtak je u Šajkašu bio je vezan za djevojačka gatanja.


Djevojke na Veliki četvrtak uveče pod jastuk stave ogledalo, češalj, peškir i prije no što zaspu kažu: “Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda”.


Vjerovalo se da koga te noći djevojka od momaka sanja, za njega će se udati. Kod nekih pravoslavnih naroda na ovaj dan se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim. Kod Rusa danas se umijesi uskršnji slatki kolač, pashalni kulič.


Jedan od najstarijih običaja za Veliki četvrtak vezan je za prečišćavanje vode.


Vjerovalo se da kupanje na Veliki četvrtak donosi ljepotu i zdravlje. Na ovaj dan se djeca kupaju, pa čak i odojče kako bi bili zdravi i čisti tokom cijele godine. Voda koja se donese sa bunara ili izvora, “čistila” se ubacivanjem srebrnog novčića u nju.


Na Veliki četvrtak kuća se detaljno čisti. Sve mora da bude na svom mjestu, obrisano i oribano. Poslije Velikog četvrtka, pa sve do iza Vaskrsa – zabranjeno je čišćenje po kući. Dom se ukrašava svježim cvijećem.

Commentaires


bottom of page