top of page

Danas je Sveta velikomučenica Ekatarina

Vjeruje se da ako ovo uradite želja će vam se ostvariti za 40 dana


Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja dan Svete velikomučenice Ekaterine, stradale hrišćanke velike pameti i obrazovanja.Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. vijeka. Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hrist joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku.


Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o vjeri. U toj raspravi Ekaterina je odnijela pobjedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Ekaterinin nagovor, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovijedili se.


Ekaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini, 24. novembra 305. godine. Po predanju, prilikom pogubljenju, iz njenog tijela poteklo je tada mlijeko umjesto krvi.


Njene mošti čuvaju se na Sinaju. Manastiru Svete Katerine sveti kraljevi Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskom muzeju i biblioteci. Krajem XIV veka iguman Sinajskog manastira bio je Srbin, Joanikije.


Prema pravoslavnoj tradiciji postoji vjerovanje da se ovoj svetiteljki mole djevojke koje žele da upoznaju ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.


Molitva


“Vrlinama kao svjetlošću sunčanom si prosvijetila nevjerne mudrace, i kao presvetli Mesec noćnim putnicima, odagnala si tamu nevjerja, i caricu si uvjerila, i zajedno sa njom i mučitelja si izobličila, bogozvana nevesto, blažena Ekaterina. Sa željom si došla u nebeski Dvorac ka prekrasnom Ženiku Hristu, i od Njega si carskim vencem uvjenčana: Njemu sa Anđelima predstojeći, moli se za nas, koji slavimo preslavnu uspomenu tvoju.”bottom of page