top of page

DANAS JE ARANĐELOVDAN Slavili su ga i Nemanjići, a vjeruje se da je car Dušan ovako dočekivao goste

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave danas praznik Svetog arhangela Mihaila poznatijeg kao Aranđelovdan, koja je druga najčešća slava u Srbiji, odmah poslije Svetog Nikole.Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića (slavili su ga Stefan Nemanja, car Dušan..), a danas je Sveti arhangel Mihailo baš njihov zaštitnik.


Kako se prenosi u narodnoj poeziji car Dušan slavio je je Svetog arhangela Mihaila tako što je uvijek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine da li zbog umora ili nemarnosti, prevario se pa je sjeo, a anđeo se naljutio, udario ga krilom i odletio. Predanje kaže da je car nakon toga mjesecima pokušavao da se umilostivi Arhangelu Mihailu.

U crkvenom predanju, Arhangel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i njegovo ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku riječ “arhi” znači glavni, prvi, dok riječ “angelos” označava vjesnika, anđela. Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci.


Narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima danas može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća.


Običaji koji se vezuju za veliki praznik, nalažu sljedeće:


“Obavezno idite u crkvu i zapalite svijeću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, dijelite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo se, kako se kaže, otvara za molitve”.


Za Aranđelovdan se vezuju brojna vjerovanja odnosno običaji među kojima je i onaj da se za ovaj praznik ne sprema žito jer se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem.

bottom of page