top of page

"Danas ih nema ni približno" Turistima iz BiH skupa i Makarska, samo za 7 noćenja POTREBNO OKO 2.000 KM

Počinju pripreme za ljetovanje ove godine. Mnoge porodice u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane kako bi sebi priuštili ljetni odmor. Nezaobilazna lokacija je Jadranska obala u Hrvatskoj.

Godinama unazad se priča o visokim cijenama na hrvatskoj obali, što je mnoge odvratilo, pa su počeli da traže alternativu za ljetni godišnji odmor.


Porodica iz Makarske godinama izdaje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.


-Nekada ih je tokom ljeta bilo na hiljade. To su super gosti. Zarađivali smo novac. A danas, danas ih nema ne približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Italijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne – pričaju.


Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj porodici će trebati minimum 2.000 KM. Ako je prosječna neto plata u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH 1.338 KM, a potršačka korpa za mjesec januar 2024. iznosila 2.895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna. Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH.


Da bi tročlana porodica u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, moraće, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 evra ili skoro 2.000 KM u julu mjesecu.


Ako se uz to dodaju hrana, odlazak na izlete ili ručak restoranu, to postaje nepodnošljivo za novčanik porodice koja prima prosječnu platu u BiH.


Za isti vremenski period u julu mjesecu, ako se odlučite na more u Neum platićete oko 560 evra, ili 1.110 KM, što je duplo jeftinije. Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting ture i izletišta i planinarnje gdje se može provesti sjajan odmor sa porodicom, piše Forbes BiH.


bottom of page