"Današnja sjednica među pet najvažnijih datuma od konstituisanja Srpske"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sigurno biti svrstana među pet najvažnijih datuma od konstituisanja Republike Srpske, donošenja Ustava i nekih drugih istorijskih datuma.Dodik je istakao da je važno srpsko jedinstvo na sutrašnjoj posebnoj sjednici parlamenta, jer je ona u rangu najznačajnijih događaja za srpski narod na ovim prostorima.


On je rekao za ATV da će sjednica Narodne skupštine biti fokusirana na to da se pripremi informacija o stanju u oblasti odbrane, indirektnih poreza, VSTS-a, više od 140 oblasti gdje je nezakonito intervenisao visoki predstavnik i da se o tome obavi rasprava, te da se o tome donesu ranije predloženi i poznati zaključci.


Dodik je rekao da se zaključci odnose na to da se zadužuje Vlada Republike Srpske da izuči te oblasti i da pripremi zakonodavstvo i normativno uređenje tih oblasti na najbolji mogući način u interesu Republike Srpske.


On je naveo da se Republika Srpska nikada nije bavila pitanjima koja bi izazvala rat, ali da su neki koji nisu imali odgovore na to što Srpska radi smatrali su da je najbolje da prijete ratom i da na taj način pokušaju spriječiti tu vrstu priče.


Dodik je rekao da će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koju su osporavali mnogi, od opozicije koja je pričala da se to nikada neće desiti, ističući da je važno da se na sjednici pokaže srpsko jedinstvo.


"BiH ostaje sve ono što je po Ustavu BiH, a po Ustavu ono što pripada Republici Srpskoj od sutra počinje proces regulisanja tih nadležnosti na način kako je to u interesu Republike Srpske", istakao je Dodik.


On je rekao da će možda neka od tih nadležnosti ostati na nivou BiH, ali u bitno redefinisanom obliku, a s druge strane mnoge od njih biće vraćene u nadležnost Republike Srpske.


"Kukavicama nema mjesta u politici gdje se odlučuje o tako važnim stvarima za budućnost naroda i nacije i oni svoju sklonost da se boje moraju da upražnjavaju na nekom drugom mjestu", naglasio je Dodik.


Komentarišući izjavu potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Denisa Šulića da za predstavnike OHR-a nema mjesta na sutrašnjoj sjednici parlamenta Republike Srpske, Dodik je rekao da je pravo Narodne skupštine i njenog rukovodstva da određuje kakav će režim same sjednice biti.


"OHR izaziva priču da li postoji ili ne postoji. Mi mislimo da OHR ne postoji. Ako ne postoji visoki predstavnik, a ne postoji, onda ne postoji ni kancelarija visokog predstavnika", pojasnio je Dodik.


Dodik je podsjetio da Dejtonski sporazum ne poznaje kancelariju visokog predstavnika niti osoblje visokog predstavnika, ako njega nema.


"Za nas ne postoji visoki predstavnik. Ima neko ko se tamo tako predstavlja, ali on u suštini nema nikakve ingerencije i mi ne možemo da prihvatimo njegove manifestacije bilo kog oblika", napomenuo je srpski član Predsjedništva BiH.


Dodik je rekao da su OHR i neki drugi stranci zvali telefonom neke poslanike, prijetili im, molili ih i tražili da se ne pojavljuju na sjednici i da se drugačije ponašaju, dodajući da je to u skladu sa njihovom praksom od prije dvije decenije da nastoje da na taj način lome otpor.


"Sve je počelo onog trenutka kada je Eskobar svjedočeći na kongresnom odboru SAD rekao kako je uspio da razbije jedinstvo u odbrani Republike Srpske jer je opozicija pristala da radi kako on misli da treba, u suštini to znači da nema odbrane Republike Srpske", rekao je Dodik.