top of page

Dan Vojske Republike Srpske - 210.000 boraca branilo i odbranilo Republiku

Na stadionu Kozara svečanom predajom raporta i postrojavanjem jedinica počela je centralna svečanost obilježavanja 31. godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i 18-godišnjice formiranja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Oružanih snaga BiH .



Svečanost je počela predajom raporta komandanta Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadira Sretena Miloševića zamjeniku ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandru Goganoviću, nakon čega su intonirane himna Republike Srpske "Moja Republika" i himna BiH.


U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.



Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.


Nakon pomena su položeni vijenci i cvijeće.


Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donijela na zasijedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.


Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.


Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

bottom of page