top of page

Dan Republike svake godine u drugom gradu

Svečani defile povodom Dana Republike- 9. januara, prvi put biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti svečana akademija u Banjaluci. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku!Naša Republika Srpska, tamo gdje je rođena i prkosno branjena - u Istočnom Sarajevu proslaviće svoj 31. rođendan!


Građani oduševljenje ne kriju, jer će baš njihovom ulicom Stefana Nemanje "proći" svečani defile


Na inicijativu predsjednika Srpske, Milorada Dodika - 9. januara, Istočno Sarajevo krasiće svečana povorka, dok će dan ranije u Banjaluci u dvorani "Borik" biti svečana akademija, a nakon toga i prijem za goste, koji organizuju institucije Republike Srpske. Od naredne godine, kaže Dodik, svečani defile održavaće se i u drugim gradovima Srpske.


-I želimo na taj način da pokažemo da je praznik koji Republika proslavlja apsolutno integrativan i da ga podržavaju građani prije svega. Da li ga podržavaju "turisti" poput Šmita - to nas ne zanima! Mi smo naše odluke donijeli, one su takve kakve jesu. 9. januar se ne može pomjeriti, mi ćemo obilježavati Dan Republike!- poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.


Istočno Sarajevo uveliko se priprema za obilježavanje Dana Republike. Cilj je svečano i dostojanstveno obilježiti rođendan Srpske. Tim povodom, planiran je i koncert Policijskog orkestra MUP-a.


-Devetog januara ulice Istočnog Sarajeva, odnosno ovaj dio gdje se organizuje defile biti ispunjene, da će građani Republike Srpske pokazati da sve i jedna godišnjica koja dolazi zauzima mjesto u njihovim životima i da dan Republike Srpske zaista pripada svima nama jednako - istakao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.


Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, podsjetio je na egzodus naroda ovoga kraja.


-Moramo da podsjetimo da su građani Srpskog Sarajeva, danas Istočnog Sarajeva se odrekli svoje imovine u Sarajevu, napustili grad, napustili sve ono što su vijekovima stvarali radi opstanka Republike Srpske - istakao je Tuševljak.


Predsjednik Dodik, pozvao je građane Istočnog Sarajeva i goste da 9. januara prisustvuju svečanom defileu bezbjednosnih i nevladinih organizacija. A,u okviru obilježavanja Dana Republike na svetom mjestu, Malom Zejtinliku u Sokocu, biće položeno cvijeće i odata pošta za sve srpske junake koji su život dali za Republiku Srpsku.

bottom of page