top of page

"Dan Republike sljedeće godine još svečaniji i radosniji"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Dan Republike naredne godine biti obilježen još svečanije i radosnije, istakavši da je 9. januar bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH.Odgovarajući na krivičnu prijavu koju su protiv organizatora proslave Dana Republike Srpske Tužilaštvu BiH podnijela određena udruženja iz Federacije BiH proistekla iz proteklog rata, Dodik je rekao da im je bolje da se naviknu na Dan Republike.


– To je dan koji cijeli naš narod proslavlja, a oni sa tim glupim stvarima nastavljaju da skrnave ionako nestabilan sistem u BiH – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.


On je dodao da je pravo svih da rade šta misle, ali da to nije doprinos opstanku BiH.


– Srpski narod u BiH je izašao na referendum i rekao da je 9. januar Dan Republike. To ne može da se mijenja. Formiranje Republike desilo se u miru – rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, kasnija dešavanja napravila su probleme, posebno referendum 1. marta o secesiji BiH iz bivše Jugoslavije, što je doprinijelo destabilizaciji i ratnim sukobima, a ne 9. januar.


Dodik je naveo da su neprihvatljivi narativi političkog Sarajeva o 9. januaru, koji je istinski bio odraz narodne volje Srba u BiH da se onemogući njihovo preglasavanje u Skupštini BiH, kako bi srpski narod zaštitio svoje nacionalne interese u BiH.


– Poslije 9. januara održane su još dvije sjednice zajedničkog parlamenta na kojima su učestvovali Srbi. Takođe, bivša BiH – socijalistička i komunistička, imala je Odbor za nacionalna pitanja gdje je bošnjačko-hrvatska većina predvođena Alijom Izetbegovićem (SDA) i HDZ-om ukinula mogućnost da se u Skupštini brani nacionalni interes konstitutivnih naroda – podsjetio je Dodik.


On je rekao da je upravo Dejtonski sporazum afirmisao tri konstitutivna naroda kao osnovne političke subjekte u BiH, te da se stalnim pričama da se 9. januara nešto desilo nastoje falsifikovati istorijske činjenice.


– Rat je počeo kada su Srbi preglasani na pomenutom nezakonitom referendumu, koji je podržala međunarodna zajednica, kao i nakon priznanja BiH i njene odluke o secesiji u kojoj nisu učestvovali Srbi. Ratne čarke su krenule dva-tri mjeseca nakon formiranja Srpske. Dakle, niko Srpskoj ne može imputirati tu namjeru – pojasnio je Dodik.


On je podsjetio da su se srpski predstavnici i tada pozivali na mir i sve činili da sa osnivanjem Srpske budu ravnopravan narod u BiH.


– Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati. Ponavljam, 9. januar je bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH. Niko nije 9. januara mislio da je to pitanje rata ili da je to ratna odluka. Smatrali smo da je to politička odluka, što se i pokazalo – rekao je Dodik.


On je podsjetio da je 28. februara 1992. godine donesen prvi i izvorni Ustav Srpske, te da je Srpska potpisnik Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, a to je Ustav BiH, i svih aneksa tog sporazuma.


– Dakle, Srpska je bila faktor i prije Dejtona i Ženeve. Ona je potpisala načela za dolazak do Dejtonskog sporazuma. Kako onda može nešto ranije formirano nastati Dejtonskim sporazumom? Očigledno se pokušava napraviti falsifikat koji apsolutno ne može proći – poručio je Dodik.

Comentarios


bottom of page