top of page

Da su žive i zdrave! Prve četvorke u istoriji Banjaluke napunile četiri mjeseca

Matej, Marko, Luka i Jovan su 14. maja napunili četiri mjeseca i dobro su. Rastu. Budući da su četvorke, naravno, fizički su mnogo slični, ali već se vidi da će biti različiti karakteri, da će imati različite naravi.

 Ovako za “Večernje novosti” govori Milana Petrović (28), majka dječaka – prvih četvorki u istoriji Banjaluke, i to začetih prirodnim putem. Žitelji grada na Vrbasu beskrajno su ponosni na mališane, koliko i oko 3.500 Srba u Celju, u Sloveniji gdje radi Nemanja (28), otac dječaka, i gdje porodica trenutno živi.

 

“I stariji brat Konstantin je oduševljen i presrećan. Svaku priliku koristi da im se približi, da ih pomazi… Navikao se već, i stvarno nam mnogo pomaže“, dodaje ponosna majka petorice sinova.


Osim što su na svijet stigli kao četvorke, veliku pažnju javnosti privukla su i imena dječaka koje su dobili po Jovanu, Luki, Marku i Mateju, apostolima i jevanđelistima (autorima četiri kanonska jevanđelja).

 

“Dok sam bila trudna, sa suprugom sam išla u veliku svetinju, naš manastir Krka. Tada smo monahu rekli da nosim četiri dječaka i on nam je dao blagoslov da nam djeca nose imena po četiri apostola. Nama su se, takođe, mnogo svidjela jer su to imena sa jakom simbolikom“, otkrila je Milana Petrović.

 

Priča o dolasku četvorki na svijet odjeknula je širom regiona, nije bilo medija koji o tome nije izvijestio, jer vjerovatnoća da se rode je jedan u pola miliona porođaja, a začetih prirodnim putem još je rijeđi. Njihovim dolaskom oduševljeni su svi, a privlače i pažnju slučajnih prolaznika.


“Svi su presrećni, naša porodica posebno. Kada šetamo gradom i nama nepoznati ljudi, slučajni prolaznici nas nerijetko zaustavljaju da nam čestitaju i da nam iskažu svoje oduševljenje. Uglavnom nas pitaju kako sve postižemo i da oni jedva stižu da ispune sve obaveze i sa jednim ili dva djeteta, a kamoli sa petoro“, kazuje Milana.

 

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, gdje se Milana porodila, odmah poslije porođaja na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu napisali su:

 

“Osim rođenja četvorki, što je izuzetno rijetko, uspješan porod i porođaj su još rijeđi, pa ne čudi što su u Banjaluci, odakle dolazi porodica Petrović, događaj označili kao pravo čudo.“

 

A, čuda postoje. Jedno takvo, kako Petrovići kažu, Božje čudo desilo se baš njima na pravoslavnu Novu godinu. Dječačići su rođeni carskim rezom u 31. nedjelji trudnoće. Matej je imao 1.450 grama, Luka tek 1.030, Marko 1.420, a Jovan 1.280. Neko vrijeme morali su da budu i u inkubatoru. Sada stasavaju u toplom roditeljskom gnijezdu i uz ništa manje budno oko starijeg brata Konstantina.

 

Milana Petrović je otkrila da je njihova magična priča počela prije gotovo deceniju i po kada su se ona i Nemanja upoznali.

 

“Suprug i ja smo se upoznali još 2010. godine. Išli smo u isti razred u srednjoj školi, a dvije godine poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja počeli smo da se zabavljamo. Vjenčali smo se 2018.“, priča Milana.

 

Konstantin, njihov prvenac i prva roditeljska radost rodio se prije pet godina. Ni slutili nisu da će Milanina sljedeća trudnoća biti blagoslovena sa četiri bebe.

 

Neprekidno nas zovu

 

Vijest o rođenju četvorice Petrovića odjeknula je regionom. Srećnim roditeljima čestitke sa iskrenim, najboljim željama za budućnost, stizale su sa svih strana, od znanih i od neznanih.

 

“Zaista nismo očekivali ovoliku medijsku pažnju. Na neki način nam godi, ali je i veliko opterećenje, jer nas sada novinari stalno zovu, pitaju, nemamo vremena da se posvetimo sami sebi i svojoj porodici“, ispričao je ranije Nemanja Petrović.

 

Kako su reagovali na vijest da će postati roditelji četvorki, Milana kaže:

 

“Bili smo jako iznenađeni. Nismo mogli da vjerujemo da je to uopšte moguće, a kamoli da se nama dešava. Po dolasku kući, kada smo sredili sve utiske i misli, shvatili smo da je to veliki Božji dar i bili smo presrećni.“

 

“Znate, i doktori su, takođe, bili, pa malo je reći iznenađeni, kako u Banjaluci tako i ovdje u Sloveniji. Još se sjećam koliko je doktor u Banjaluci bio šokiran kad je utvrdio da nosim četiri bebe“.

 

Njihovom dolasku u grad na Vrbasu svi se raduju i nestrpljivo ih iščekuju. Isto toliko, povratak u svoju Banjaluku neizmjerna je sreća i za Petroviće.

 

“Vjerujemo da ćemo se u Banjaluci vidjeti polovinom ljeta“, kaže Milana.

Comments


bottom of page