top of page

Da se naježiš! Pavlina Radovanović zapjevala "Vidovdan" u Banjaluci (VIDEO)

Djevojčica anđeoskog glasa, kako je mnogi zovu, Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, predstavila se sinoć banjalučkoj publici povodom dočeka pravoslavne Nove godine.Ona je između ostalih, Banjalučanima otpjevala i "Vidovdan".


Ko je Pavlina Radovanović?


Pavlina Radovanović, mala umjetnica velikog srca, rođena je 2009. godine u Orahovcu, gradu u Prizrenskom okrugu gdje sada i živi. O njenoj posebnosti bismo mogli pisati redove i stranice, jer ova djevojčica zaista to i zaslužuje.


Od svoje pete godine Pavlina je počela da pjeva i to, kako sama kaže, krajišku muziku. Kasnije roditelji su je upisali u muzičku školu jer su primijetili njen talenat.


Za prepoznavanje njenog umijeća u pjevanju je najviše zaslužan Gavrilo Kujundžić profesor muzike koji je usmjerio na tradicionalnu duhovnu muziku i od tog momenta postaje glas koji se ori sa Kosova, glas koji pjeva o herojima, borbi i stradanjima.Zanimljivo, kako njena majka priča, da je od malih nogu pjevala u crkvenom horu i da se „verala na prstiće“ kako bi mogla da čita tekst pjesama jer joj je tako malenoj crkvena pjevnica bila previsoka. Valjda otuda njena ljubav prema pravoslavnoj vjeri, srpskim svetinjama, manastirima, crkvama i Kosovu. Ili se jednostavno takav rodiš – rodiš se da stojiš ispred svog naroda i budeš glas koji pjesmom brani tradiciju, istoriju, kulturu od zaborava. Takvu ulogu dobiju rijetki, a mala Pavlina je jedna od njih.

bottom of page