top of page

Da li će Stanivuković ugostiti Šmita ponovo?

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se u maju sa Kristijanom Šmitom u Banjaluci. Sastanak je održan na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika (OHR) Tada se gradonačelnik našao u ulozi turističkog vodiča pa je Šmita poveo do Spomenika 12 beba, Hrama Hrista Spasitelja, Gradske uprave i Banskog dvora.



Javnosti je poznato da njemački političar želi da kroji zakone u Republici Srpskoj te da mu smetaju predstavnici Srpske. Nedavno je sebe uporedio sa nekadašnjim austrijskim carom Franjom Josifom koji je vladao u vrijeme kada je Austro – Ugarska anketirala Bosnu i Hercegovinu.


Mnogi građani su osudili sastanke koje su Draško Stanivuković i Jelena Trivić organizovali sa „njemačkim turistom“, jer su upravo dajući legitimitet Šmitu udarili na sopstveni narod.


Stanivuković glumac i performer


Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić podsjetio je tada da je Narodna skupština jasno rekla da ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nije potvrđen od Savjeta bezbjednosti UN kako je predviđeno Aneksom deset Dejtonskog sporazuma.

„Ne znam koju je ulogu Stanivuković sebi dao na tom sastanku. Poznato je da je glumac i performer, ali ne znam da li je sada zamislio da vodi spoljnu politiku Republike Srpske, da glumi funkciju koju nema ili će razgovarati o lokalnim stvarima u vezi sa Banjalukom“, rekao je Žunić.


Ponižavajuće je i to što je Stanivuković tada Šmita odveo do spomenika 12 beba.


„Ovo budi posebnu traumu kod majki i očeva koji su ulogom međunarodne zajednice izgubili tek rođenu djecu“, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.


Kristijan Šmit obećao je Stanivukoviću da će ponovo posjetiti Banjaluku. Njih dvojica gaje posebnu empatiju prema Banjaluci, a da je Šmit posebno naklonjen Stanivukoviću svjedoči i njegova pohvala koju je otvoreno uputio Stanivukoviću govoreći pred Savjetom bezbjednosti UN-a.


Detalji razgovora Stanivukovića i Kristijana Šmita do danas nisu poznati.

bottom of page