Da li su ovo efekti razgovora? "Šmitu opozicija dala legitimitet za prekrajanje istorije"


„Samo vi nastavite da mu pružate legitimitet za prekrajanje naše istorije i dalje iživljavanje nad Republikom Srpskom“, glasi jedan od komentara na društevnim mrežama povodom izjave njemačkog diplomate Kristijana Šmita koji je izjavio da oni koji nose cvijeće ili glorifikuju generala Ratka Mladića mogu očekivati sankcije.Građani Srpske su ogorčeni izjavom njemačkog diplomate koji je ovih dana čest gost u opoziciji. Da li su ovo rezultati prijateljskih razgovora i politički korektnog dijaloga kako ga je nazvao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je srdačno ugostio Šmita.


„Oni koji nose cveće na neke spomenike, ili glorifikuju Ratka Mladića ne mogu očekivati da neće snositi sankcije“, poručio je iz Potočara njemački diplomata Kristijan Šmit. On je istakao da je problematično što deca u Republici Srpskoj i deca u Federaciji imaju različite nastavne programe kada je istorija u pitanju i dodao da će se dodatno angažovati po tom pitanju.


Nove izjave na račun srpske istorije od strane Šmita građani su dočekali kao provokaciju te su ovu slobodu prepisali najistaknutijim članovima opozicije u Srpskoj na čelu sa PDP-ovim kandidatom Jelenom Trivić i gradonačelnikom Stanivukovićem koji Šmita vide kao prijatelja.