top of page

Da li se zdravstveni sistem Srpske vraća u stari režim rada prije korone?

U UKC-u i bolnicama Srpske značajno je poboljšano stanje u vezi sa brojem oboljelih od kovida. S druge strane, veliki je pritisak pacijenata sa hroničnim oboljenjima koji su strpljivo čekali red na pregled ili hiruršku intervenciju.

Specijalističke ambulante UKC-a Srpske ne rade još punim kapacitetom. Јoš ne rade kabineti za ORL i očne bolesti. Da bi sve profunkcionisalo neophodno je da se Urgentni centar povuče na stare položaje.


„Očekujemo do polovine ovog mjeseca da ćemo vratiti Urgentni centra u prostorije Sjevernog krila, čime bi se obezbijedili uslovi da sve specijalističke ambulante i kabineti prorade u punom kapacitetu“, kaže Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a.


Primjera radi, ovih dana bude pregledano 30 pacijenata sa simptomima virusa korona, a 300 onih sa hroničnim oboljenjima. Operativni zahvati za onkološke pacijente nisu ni prekidani.


„Možemo očekivati polovinom ovog mjeseca da se operativni program vrati u punom kapacitetu“, dodaje Hajder.


I Bolnica "Sveti Vračevi" iz Bijeljine nije zatvarala svoja vrata ambulantnim pregledima, a zakazane operacije izvršavane su po protokolu.


„Koda nas su se i tokom epidemije operacije redovno vršile, a sada je moguće i povećanje broja zahvata“, rekao je Mihajlo Lazić, pomoćnik direktora za medicinske poslove ove bolnice.


Operativno liječenje onkoloških pacijenata i u Bolnici Doboj nije prestajalo, a najviše su bili redukovani ambulantni pregledi.


„Intenzivno radimo na tome da podignemo kvalitet i obim usluge“, kaže doktor Siniša Marić.


U svim zdravstvenim ustanovama i dalje su na snazi mjere nošenja maske i fizička distanca, bez obzira da li su pacijenti vakcinisani.


Izvor: RTRS

bottom of page