top of page

Da li mu možete odoljeti: Piće od kojeg se ubjedljivo najbrže stari

Onu iskonsku težnju za mladolikim, jedrim i što zdravijim izgledom može prilično da pokvari izbor pića.


foto: ATV


Antiejdž kreme i drugi trikovi protiv starenja mogu da pomognu, ali tu je jedna stvar koju zapravo treba izbjegavati ako ne bismo da ubrzamo proces starenja i pojavu novih bora i ako ne bismo da poništimo napor koji ulažemo za mladolik izgled.


Istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kog se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, to može pomoći da zaustavite prerano starenje.


Ispostavlja se da, kada je u pitanju starenje, nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova.


Oni koji ih redovno piju imaju veći rizik od gojenja i određenih bolesti, a istraživanja pokazuju da čak može uticati na tijelo i na ćelijskom nivou.


Sve to doprinosi nezdravijem, bržem starenju.


– Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas na kraju dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti automatski povećava kako starimo, previše šećera svakako ne pomaže – kaže dr Ejmi Gudson.


Loše utiče i na stomak


Takođe, studija iz 2021. godine pokazala je da konzumacija slatkih gaziranih sokova ima veze sa promjenama u crijevnim bakterijama i crevnoj mikroflori, upalama i oksidativnim stresom, a sve to je povezano sa preranim starenjem.


Autori te studije imali su jednostavnu preporuku – zamijenite ova pića zdravijim izborom kad god možete i vaše tijelo će vam biti zahvalno, prenosi N1 .

Comentários


bottom of page