top of page

Da li Mektić konačno napušta SDS?

Čini se da Srpska demokratska stranka (SDS), nekada najjača stranka i stub Srpske, puca po šavovima.Njen visoki funkcioner, nekadašnji ministar odbrane ispred ove stranke u Savjetu ministara BiH i sadašnji poslanik u Predstavničkom domu BiH Dragan Mektić obrušio se na Twitteru na SDS napisavši da se ova stranka vodi interesima određenih kriminalizovanih pojedinaca.


„Najveći dio svog života sam posvetio SDS i sad uvidio da je to promašen put posvećen interesima određenih kriminalizovanih pojedinaca, od sada tražim treći put“, napisao je Mektić.On je ovim indirektno prozvao i lidera SDS-a Mirka Šarovića, sa kojim, kako se čini nije u baš najboljim odnosima još od 2019. godine kada je Šarović izabran za predsjednika stranke.


Mektić mu je tada čestitao pobjedu na izborima za predsjednika SDS-a, a onda poručio da ne želi biti član skupa sa tajkunima i lopovima.


"Za samo dva dana podigla se lopovsko-tajkunska kamarila koja želi da preuzme stvari u svoje ruke. Mislim da sebe ne vidim u tom hoštaplerskom društvu", glasio je Mektićev status na Twitteru 2019.


Prošle sedmice Mektić se obrušio i na slogan SDS-a za predstojeće izbore „Živjećeš bolje“, a razlozi za to možda se kriju u tome što Mektić nije ni na jednoj izbornoj listi. Znači li to da je Šarović potpuno otpisao svog stranačkog kolegu i da li je Mektić ovim statusom najavio konačan izlazak iz SDS-a?


Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH 2019. godine podiglo optužnicu protiv Mektića zbog zloupotrebe polažaja i ovlaštenja u sprovođenju jednog od projekata kojeg je finansirala Evropska unije. Međutim, Sud BiH ga je prvostepenom presudom oslobodio optužbi. Osim toga, Mektićev nekadašnji savjetnik Bojan Cvijetić uhapšen u akciji MUP-a Republike Srpske „Transporter“ 2021. godine i označen je kao vođa organizovane kriminalne grupe osumnjičene za međunarodni šverc velikih količina kokaina i marihuane.


Treba reći i to da je SDS 2018. smijenio Mektića sa mjesta šefa Izbornog štaba samo mjesec dana prije opštih izbora te godine. Sve ovo ide u prilog činjenici da Mektić i SDS, odnosno Šarović, nisu više u bliskim odnosima.

bottom of page