top of page

Da li ljubimci prepoznaju braću i sestre: Kako na njih utiče razdvajanje od porodice

Od samog trenutka rođenja, štenci imaju gomilu braće i sestara koji im prave društvo. Boravak u leglu je vrlo važan tokom prvih nedjelja razvoja, međutim, da li ste se ikada zapitali da li odraslom psu nedostaju srodnici?


foto: Srpskainfo


Štenci razvijaju snažnu povezanost sa braćom i sestrama u tih prvih nekoliko nedjelja života, pošto ekipa u leglu pruža priliku za socijalizaciju koja pomaže mladim psima da razviju samopouzdanje.


Život šteneta je prilično jednostavan. Sastoji se uglavnom od hranjenja, maženja sa majkom, igranja sa braćom i sestrama i spavanja.


Kada se ovo poznato okruženje usredsređeno na braće i sestre poremeti, štenad će sigurno doživjeti određeni stres.


Ipak, štenci će se prilagoditi – posebno ako im se pruži ljubav i stimulacija od njihove nove ljudske porodice.


Kao vlasnici kućnih ljubimaca, moramo da se fokusiramo na njihovu socijalizaciju i obuku kako bismo stvorili nove, pozitivne asocijacije sa novim okruženjem našeg psa.Vremenom, mladi štenci će početi da smatraju svoje ljudske porodice svojim “čoporom”.


U slučaju da se pas sretne sa svojim bratom ili sestrom, on može prepoznati miris svog legla, ali to svakako nije zagarantovano.


U početku, štencima će nedostajati njihova braća i sestre, ali, oni će to ubrzo preboljeti.


Naučnici su otkrili da psi nemaju mentalne kapacitete da razmišljaju o vršnjacima iz ranog života, tako da im srodnici neće nedostajati na ljudski način.


Ali, biti uzet iz jedine porodice i okruženja koje ste ikada poznavali je svakako traumatično, i u tom smislu, štene će u početku biti tužno što pored sebe nema svoju krznenu braću i sestre kao što su uvijek bili, prenosi B92.

bottom of page