top of page

Da li je kultura zadnja rupa na svirali: Devet kulturno-umjetničkih društava u Banjaluci ostalo bez podrške Grada

Kulturna umjetnička društva u Banjaluci su u nikad goroj situaciji. Iako su sredstva za njihov rad planirana u gradskom budžetu za 2024. godinu, novac im još uvijek nije isplaćen, a raspodjela sredstava nije definisana. S obzirom na teškoće koje prolaze, neka od društava razmišljaju čak i o tome da stave ključ u bravu.



"Godišnja izdvajanja Grada Banjaluke za kulturno-umjetnička društva iznosila su oko 260.000 KM za 2023. godinu, ali, iako smo već u drugom kvartalu 2024. godine, raspodjela sredstava za 2024. godinu još uvijek nije definisana", stoji u saopštenju.


Kulturno-umjetnička društva ANIP "Veselin Masleša", RKUD "Pelagić", KUD "Čajavec", KUD "Piskavica", KUD "Sveti Sava" i ANIP "Mladost" su se obratila Gradu s zahtjevom za hitno rješavanje situacije vezane za raspodjelu sredstava za kulturno-umjetnički amaterizam, kao i za kalendare kulturnih i turističkih manifestacija. Poslali su zajednički dopis gradonačelniku 3. aprila, ali još nisu dobili odgovor.


U saopštenju se ističe da su usvojeni kalendari kulturnih i turističkih manifestacija, ali da još nije definisana raspodjela sredstava iz redovnog budžeta, što je izazvalo ozbiljne poteškoće za kulturno-umjetnička društva. Ogorčeni su zbog neozbiljnih postupaka u Gradskoj upravi koji su ih doveli u situaciju bezizlaza, a mnogi projekti, posebno oni finansirani iz EU fondova, su u opasnosti.



"Nažalost, neozbiljnim postupcima svih odgovornih strana u Gradskoj upravi, dovedeni smo u situaciju da na pragu udarnih obaveza, manifestacija i aktivnosti u ovoj sezoni, nemamo ni definisan program rada, a samim tim ni finansijske konstrukcije aktivnosti", stoji u saopštenju.


Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković raspolaže sredstvima koja nisu isplaćena za kulturno-umjetnička društva i ansamble iz redovnog budžeta Grada.


Ranije je predsjednik Skupštine grada Banja Luka Ljubo Ninković podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava iz prošle godine, i to čak 15 miliona KM.


Neki od projekata na kojima je došlo do prekoračenja raspoloživih budžetskih sredstava bila je saobraćajna revolucija, za koju je utrošeno 570.000 KM, izgradnja ležećeg policajca kod Gradske uprave, na šta je utrošeno 230.000 KM, nabavka statue Kulina Bana, koja je koštala 124.000 KM, i mnogi drugi projekti koji su takođe premašili planirana sredstva.



bottom of page