Dačić: 30 godina Srpske, veliko istorijsko dostignuće

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ukazao je da 30 godina Republike Srpske predstavlja veliko istorijsko dostignuće srpskog naroda, te da je njen opstanak jedan od vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije i cjelokupnog srpskog naroda.Dačić je istakao da je Srbija protiv bilo kakvih prijetnji po opstanak Republike Srpske, kao i ugrožavanje ovlašćenja koje Srpska ima na osnovu Dejtonskog sporazuma.


"Srpska je bila nužna. Ona je bila odbrambeni mehanizam u situaciji kada je bio ugrožen opstanak srpskog naroda i želim da odam priznanje svima koji su utkali svoje živote u stvaranje Republike Srpske", rekao je Dačić novinarima u Banjaluci, nakon polaganja vijenaca na Trgu poginulih boraca NOR-a, povodom obilježavanja Dana Republike.


On je istakao da se Srbija zalaže se za mir, dijalog, te da je važno da oko toga postoji jedinstvo srpskog naroda.


"Srbija je opredijeljena za dobrosusjedske odnose, regionalni mir i stabilnost. Naši odnosi sa Srpskom su, istorijski gledano, na najvišem nivou i to je nešto normalno, što može da podstakne sveukupni razvoj, a zalažemo se za takve odnose i sa svima ostalima u regionu", rekao je Dačić.


Povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci će danas biti upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, te svečana akademija koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".


Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.


Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.