"Džaferović - borac za islamsku državu na Balkanu ima iskustva u prijetnji miru"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Šefik Džaferović, "domaćin prvih mudžahedinskih jedinica na tlu Evrope, borac za islamsku državu na Balkanu", za razliku od njega ima iskustva u prijetnjama miru i sigurno i svoje stavove koncipira na ratnoj prošlosti koju su obilježili i nekažnjeni ratni zločini nad srpskim stanovništvom.Prema Dodikovim riječima, Džaferović se, komentarišući stavove Evropskog parlamenta koji je raspravljao o situaciji u BiH, sjetio dijaloga u institucijama, ustavnog poretka i sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


"Nije jasno šta je njega kao člana Predsjedništva sprečavalo da u ove protekle tri godine vodi dijalog u institucijama u okviru ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma. NJegova reakcija potvrđuje naše ranije teze da muslimani u BiH nisu spremni na dijalog i da očekuju da će sve što treba završiti za njih završiti neko drugi sa strane", naglasio je Dodik.


Dodik je naveo da "ako ga ne mogu pobijediti za pregovaračkim stolom ili na izborima oni prirodno očekuju da ga kazni Amerika ili EU".


"To je ta politika sa kojom Republika Srpska treba da uspostavi dijalog", poručio je Dodik.


Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je juče Savjet EU na uvođenje sankcija Dodiku i njegovim saradnicima, ističući da je "Dodik prijetnja miru".